Export machines foodindustrie floreert

voedingsmiddelenindustrie315

De export van machines en machineonderdelen bracht vorig jaar van alle exportproducten het meeste op, namelijk 12,8 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het ging daarbij vooral om machines voor de voedingsmiddelenindustrie en machines voor het maken van computerchips. Dat meldt het CBS.

Agrarische producten als vlees (4,4 miljoen euro), zuivel (3,5 miljoen) en voedingsbereidingen (onder meer babymelkpoeder) (3,4 miljoen) zijn eveneens belangrijk, net als groenten en aardappelen (2,76 miljoen).

De top 10 van belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn samen goed voor 48 procent van de Nederlandse export. In 2015 leverden deze goederen via de export 53,3 miljard euro (toegevoegde waarde) op. Dat was goed voor 7,9 procent van het Nederlandse bbp.

Steeds belangrijker

In 1995 en 2005 waren machines en machineonderdelen ook al de belangrijkste exportgoederen, maar ze zijn steeds belangrijker geworden voor de Nederlandse export.

Zo steeg het aandeel van machines en onderdelen in de totale exportverdiensten van 8,9 procent (in 1995) naar 11,5 procent (in 2015).

Voedingsbereidingen zijn nu eveneens een stuk belangrijker voor de Nederlandse export dan twintig jaar geleden. Die lagen in 1995 op 1,4 procent en waren vorig jaar toegenomen tot 3,1 procent.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
China staat weer export varkensvlees toe

China staat weer export varkensvlees toe

Slachterij Westfort mag weer varkensvlees exporteren naar China, meldt Pigbusiness. De schorsingen van Nederlandse slachterijen staan op de agenda van een Chinese delegatie aan Nederland later dit jaar.

Coronavirus zorgt voor tekort aan koelcontainers

Coronavirus zorgt voor tekort aan koelcontainers

Nederlandse foodbedrijven kunnen flink last krijgen van een gebrek aan koelcontainers, zo stelt ABN Amro. Zakelijke klanten van de bank geven aan dat het steeds lastiger wordt om deze containers te huren. De oorzaak ligt bij het stilvallen van logistieke ketens door de Chinese maatregelen tegen het coronavirus. Voor de uitbraak van het coronavirus...

‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

Een steeds groter deel van de omzet van Nederlandse voedselproducenten komt uit het buitenland. Vooral de vleesindustrie zoekt meer naar buitenlandse afzetmarkten, nu steeds meer Europeanen vlees associëren met uitstoot en ongezond voedsel. Maar ook aan de groei in buitenlandse markten zal een einde komen, waarschuwt een rapport van ABN Amro. Vooral...