Export machines foodindustrie floreert

De export van machines en machineonderdelen bracht vorig jaar van alle exportproducten het meeste op, namelijk 12,8 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het ging daarbij vooral om machines voor de voedingsmiddelenindustrie en machines voor het maken van computerchips. Dat meldt het CBS.

Agrarische producten als vlees (4,4 miljoen euro), zuivel (3,5 miljoen) en voedingsbereidingen (onder meer babymelkpoeder) (3,4 miljoen) zijn eveneens belangrijk, net als groenten en aardappelen (2,76 miljoen).

De top 10 van belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn samen goed voor 48 procent van de Nederlandse export. In 2015 leverden deze goederen via de export 53,3 miljard euro (toegevoegde waarde) op. Dat was goed voor 7,9 procent van het Nederlandse bbp.

Steeds belangrijker

In 1995 en 2005 waren machines en machineonderdelen ook al de belangrijkste exportgoederen, maar ze zijn steeds belangrijker geworden voor de Nederlandse export.

Zo steeg het aandeel van machines en onderdelen in de totale exportverdiensten van 8,9 procent (in 1995) naar 11,5 procent (in 2015).

Voedingsbereidingen zijn nu eveneens een stuk belangrijker voor de Nederlandse export dan twintig jaar geleden. Die lagen in 1995 op 1,4 procent en waren vorig jaar toegenomen tot 3,1 procent.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie en farmacie stellen hoge eisen aan het ontwerp van de machines die hun grondstoffen verwerken. Almotion in Elst heeft speciaal voor deze markt roestvaststalen lineaire aandrijvingen ontwikkeld. Ook vanuit andere sectoren is er belangstelling.

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

In 2020 nam de totale ijsproductie in de Europese Unie af. Tegelijkertijd werd er meer ijs geëxporteerd. Nederland is de tweede grootste ijsexporteur. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.