Export machines foodindustrie floreert

De export van machines en machineonderdelen bracht vorig jaar van alle exportproducten het meeste op, namelijk 12,8 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het ging daarbij vooral om machines voor de voedingsmiddelenindustrie en machines voor het maken van computerchips. Dat meldt het CBS.

Agrarische producten als vlees (4,4 miljoen euro), zuivel (3,5 miljoen) en voedingsbereidingen (onder meer babymelkpoeder) (3,4 miljoen) zijn eveneens belangrijk, net als groenten en aardappelen (2,76 miljoen).

De top 10 van belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn samen goed voor 48 procent van de Nederlandse export. In 2015 leverden deze goederen via de export 53,3 miljard euro (toegevoegde waarde) op. Dat was goed voor 7,9 procent van het Nederlandse bbp.

Steeds belangrijker

In 1995 en 2005 waren machines en machineonderdelen ook al de belangrijkste exportgoederen, maar ze zijn steeds belangrijker geworden voor de Nederlandse export.

Zo steeg het aandeel van machines en onderdelen in de totale exportverdiensten van 8,9 procent (in 1995) naar 11,5 procent (in 2015).

Voedingsbereidingen zijn nu eveneens een stuk belangrijker voor de Nederlandse export dan twintig jaar geleden. Die lagen in 1995 op 1,4 procent en waren vorig jaar toegenomen tot 3,1 procent.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

Indonesië gaat de export van palmolie en afgeleide producten verbieden om binnenlandse tekorten te voorkomen en de stijgende prijzen te dempen. Dat heeft president Joko Widodo bekendgemaakt. Het exportverbod gaat donderdag 28 april in en geldt voor onbepaalde tijd.

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

Lineaire eenheden voor de voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie en farmacie stellen hoge eisen aan het ontwerp van de machines die hun grondstoffen verwerken. Almotion in Elst heeft speciaal voor deze markt roestvaststalen lineaire aandrijvingen ontwikkeld. Ook vanuit andere sectoren is er belangstelling.