Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

supplementen

Beeld: Adam Nieścioruk via Unsplash

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn vitamine D-supplementen enorm in populariteit gestegen. Vitamine D zou namelijk mogelijk een rol spelen bij de bestrijding van COVID-19. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd.

Het is bekend dat vitamine D een rol speelt bij een goede werking van het immuunsysteem. Verschillende groepen zijn vatbaar voor een tekort, zoals baby's, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Voor deze en een aantal andere groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid.

De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen. Dat is niet het geval. Er is te weinig onderzoek beschikbaar over vitamine D en COVID-19 om dergelijke conclusies te kunnen trekken. In onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad ook onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Kijk voor meer informatie over het advies en beschikbare documenten op de website van de Gezondheidsraad

Thema's
Lees ook
Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Dat de coronacrisis alles behoorlijk in de war heeft geschopt mag duidelijk zijn, maar voor sommigen heeft deze crisis juist nieuwe inspiratie opgeleverd. Zoals auteur en ondernemer Femke Hogema, die in drie weken ‘Ondernemen in crisistijd’ schreef. Door haar jarenlange ervaring in de ondernemerswereld weet Hogema welke impact een crisis...

Nederland 'ontkookt': steeds meer kant-en-klaar en thuisbezorgde maaltijden

Nederland 'ontkookt': steeds meer kant-en-klaar en thuisbezorgde maaltijden

Nederlanders, en dan met name volwassenen tussen 18 en 40 jaar, eten steeds vaker kant-en-klaar of thuisbezorgde maaltijden. Mensen ervaren tijdnood, hebben vaker geen zin om te koken, maar vinden gezond en lekker eten wel belangrijk.

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.