Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

supplementen

Beeld: Adam Nieścioruk via Unsplash

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn vitamine D-supplementen enorm in populariteit gestegen. Vitamine D zou namelijk mogelijk een rol spelen bij de bestrijding van COVID-19. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd.

Het is bekend dat vitamine D een rol speelt bij een goede werking van het immuunsysteem. Verschillende groepen zijn vatbaar voor een tekort, zoals baby's, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Voor deze en een aantal andere groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid.

De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen. Dat is niet het geval. Er is te weinig onderzoek beschikbaar over vitamine D en COVID-19 om dergelijke conclusies te kunnen trekken. In onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad ook onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Kijk voor meer informatie over het advies en beschikbare documenten op de website van de Gezondheidsraad

Thema's
Lees ook
Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mbk) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg...

Waar leg je de grens?

Waar leg je de grens?

De huidige pandemie vond haar oorsprong in China, maar de volgende zou best wel eens in Nederland kunnen ontstaan. We kampen met de grootste vogelgriepepidemie ooit en de risico’s nemen toe. Hoogleraar virologie Marion Koopmans: “We moeten de hand in eigen boezem steken.”

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Twee jaar na het begin van de coronacrisis, neemt de omzet van bakkers nog steeds toe, schrijft Nu.nl naar aanleiding van cijfers van marktonderzoeker GfK. Bij supermarkten, boeren en andere speciaalzaken is de groei eruit.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren