Faba Factory ontwikkelt tofu van veldbonen

Faba Factory, een samenwerking tussen BOON oprichter Michael Luesink, innovatie manager van BOON Food Concepts Elke Donkers en food designer Katja Gruijters, ontwikkelt een tofu van veldbonen. De peulvrucht dient in Nederland vooral als veevoer, maar de Faba Factory ziet er een toekomstige eiwitbron voor mensen in. Het product wordt tijdens de Dutch design week (17-25 oktober) voor het eerst gepresenteerd.

Faba Factory ontstond uit het project van Foodlab Pulses, een initiatief om de peulvruchten weer op de kaart te zetten. “Als we het dier uit de keten halen, kunnen we de landbouwgrond direct gebruiken om mensen eten te geven,” licht Michael toe. Met de tofu wil het drietal het eten van veldbonen weer aantrekkelijk maken. Een jaar lang onderzoek doen naar de peulvrucht resulteerde in Faba Tofu. De Faba Factory koos voor tofu, omdat deze vorm van vleesvervanger veel minder bewerkelijk is dan andere vleesvervangers. Zo blijft de veldboon dicht tot zijn oorsprong. Dit is ook terug te zien in de tofu, waarin een patroon van de veldboon te zien is. “We hebben in een relatief korte tijd al veel moois neergezet”, vindt Leusink. “En er zit veel toekomstmuziek in.” Elke rekent op een brede doelgroep. “Ik denk dat dit heel interessant is voor mensen die de overstap willen maken van vlees naar plantaardig en daarbij hulp nodig hebben van enkele tussenproducten, zoals onze tofu.” De drie willen hun innovatielab dan ook zeker voortzetten. Elke: “We hebben echt een concept ontwikkeld. Niet alleen een product. Faba Factory is een bron van inspiratie, educatie en innovatie.”

Bron: Faba Factory

Lees ook
Van dierlijk naar plantaardig

Van dierlijk naar plantaardig

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief. Verschillende...

Bel Group gaat inzetten op plantaardige alternatieven

Bel Group gaat inzetten op plantaardige alternatieven

Bel Group, waar bijvoorbeeld Babybel en Boursin onder vallen, ontwikkelt voor alle zijn producten een plantaardig alternatief. La Vache qui rit komt in plantaardige vorm op de markt in de VS, UK, Canada en Duitsland. Eind oktober komt een plantaardige Boursin op de markt in de VS. Volgend jaar verschijnt daar een plantaardige mini Babybel.

Foodvalley Champions 2020 bekend

Foodvalley Champions 2020 bekend

De Nieuwe Melkboer, In Ovo en Grünten zijn uitgeroepen tot Foodvalley Champions 2020. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Foodvalley Summits in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voeding en Gezondheid. De jury beoordeelde op het innovatie karakter van de bedrijven en de impact van de innovaties. De winnaars krijgen onder andere...