Fabrikanten voorzien tekort aan grondstoffen voor vleesvervangers

sojabonen-pixabay

De markt voor vleesvervangers groeit razendsnel; zo snel dat er een tekort dreigt aan de plantaardige grondstoffen voor de producten. Hogere prijzen liggen op de loer, zo zeggen experts in het Financieele Dagblad.

De markt voor namaakvlees is nog een stuk kleiner dan die voor dode dieren, maar groeit al enige tijd razendsnel. Ook dit jaar wordt weer een flinke groei voorspeld. Naast inmiddels bekende bedrijven als Beyond Meat, Impossible Foods en De Vegetarische Slager, proberen ook vleesbedrijven als Vion en Jan Zandbergen een graantje mee te pikken van deze ontwikkeling.

Gebrek aan capaciteit

Verreweg de meeste producenten van vleesvervangers gebruiken eiwitten uit soja en erwten. Maar de verwerking van die grondstoffen loopt tegen grenzen aan. Slechts een klein aantal verwerkers beschikt over de enorme installaties die nodig zijn om op grote schaal eiwit uit soja, erwten of graan te halen. Voor het uitbreiden van de capaciteit zijn grote investeringen nodig.

Die investeringen worden gedaan: grondstoffenbedrijf Roquette bouwt bijvoorbeeld nieuwe fabrieken en het Amerikaanse Puris heeft zijn fabriek in de afgelopen vijf jaar al vier keer uitgebreid. Maar de vraag groeit harder dan leveranciers bij kunnen houden, en op korte termijn kan schaarste niet ondervangen worden met zulke toekomstige uitbreidingen. Vooral aan erwteneiwit kan een gebrek ontstaan, zo signaleerde Vion al bij het ontwikkelen van diens vleesvervanger, die op soja is gebaseerd. Maar ook aan duurzame, niet-gmo soja zou een tekort kunnen ontstaan.

Lees ook
Plantaardig collectief koopt NoMeat

Plantaardig collectief koopt NoMeat

Voedingsmerken-collectief LIVEKINDLY Collective breidt zijn portfolio uit met vleesvervanger-merk No Meat.

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

Consument heeft geen probleem met vegaburger

Consument heeft geen probleem met vegaburger

Wat is de juiste benaming voor vleesvervangers? Mag een plantaardige vervanging voor worst vegaworst heten? Op 19 oktober stemt het Europees Parlement over een verbod op benamingen als vegaworst of veggieburger omdat deze misleidend zouden zijn. Hoe denken consumenten hierover? Radar vroeg het aan hun testpanel.