Fabrikanten voorzien tekort aan grondstoffen voor vleesvervangers

sojabonen-pixabay

De markt voor vleesvervangers groeit razendsnel; zo snel dat er een tekort dreigt aan de plantaardige grondstoffen voor de producten. Hogere prijzen liggen op de loer, zo zeggen experts in het Financieele Dagblad.

De markt voor namaakvlees is nog een stuk kleiner dan die voor dode dieren, maar groeit al enige tijd razendsnel. Ook dit jaar wordt weer een flinke groei voorspeld. Naast inmiddels bekende bedrijven als Beyond Meat, Impossible Foods en De Vegetarische Slager, proberen ook vleesbedrijven als Vion en Jan Zandbergen een graantje mee te pikken van deze ontwikkeling.

Gebrek aan capaciteit

Verreweg de meeste producenten van vleesvervangers gebruiken eiwitten uit soja en erwten. Maar de verwerking van die grondstoffen loopt tegen grenzen aan. Slechts een klein aantal verwerkers beschikt over de enorme installaties die nodig zijn om op grote schaal eiwit uit soja, erwten of graan te halen. Voor het uitbreiden van de capaciteit zijn grote investeringen nodig.

Die investeringen worden gedaan: grondstoffenbedrijf Roquette bouwt bijvoorbeeld nieuwe fabrieken en het Amerikaanse Puris heeft zijn fabriek in de afgelopen vijf jaar al vier keer uitgebreid. Maar de vraag groeit harder dan leveranciers bij kunnen houden, en op korte termijn kan schaarste niet ondervangen worden met zulke toekomstige uitbreidingen. Vooral aan erwteneiwit kan een gebrek ontstaan, zo signaleerde Vion al bij het ontwikkelen van diens vleesvervanger, die op soja is gebaseerd. Maar ook aan duurzame, niet-gmo soja zou een tekort kunnen ontstaan.

Lees ook
Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

De trend is al een tijdje gaande. Consumenten kiezen er voor om minder vlees te eten. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat sinds 2017 de verkoop van vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent is toegenomen. Dit gaat ten koste van de verkoop van vlees.

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Hoe noem je plantaardige vlees- en zuivelvervangers? Benamingen als vegetarische worst of sojamelk roepen discussie op. Annette Toft, directeur van de Deense landbouw- en voedingsraad in Brussel en voorzitter van de werkgroep levensmiddelen van Copa-Cogeca, geeft drie redenen om vleesbenamingen te beschermen.

Vleesverwerker JBS lanceert plantaardige burger

Vleesverwerker JBS lanceert plantaardige burger

Het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, lanceert dit voorjaar een plantaardige burger. Eerder maakten ook Vion en Tyson Foods bekend dat ze gaan investeren in plantaardig.