Fabrikanten voorzien tekort aan grondstoffen voor vleesvervangers

sojabonen-pixabay

De markt voor vleesvervangers groeit razendsnel; zo snel dat er een tekort dreigt aan de plantaardige grondstoffen voor de producten. Hogere prijzen liggen op de loer, zo zeggen experts in het Financieele Dagblad.

De markt voor namaakvlees is nog een stuk kleiner dan die voor dode dieren, maar groeit al enige tijd razendsnel. Ook dit jaar wordt weer een flinke groei voorspeld. Naast inmiddels bekende bedrijven als Beyond Meat, Impossible Foods en De Vegetarische Slager, proberen ook vleesbedrijven als Vion en Jan Zandbergen een graantje mee te pikken van deze ontwikkeling.

Gebrek aan capaciteit

Verreweg de meeste producenten van vleesvervangers gebruiken eiwitten uit soja en erwten. Maar de verwerking van die grondstoffen loopt tegen grenzen aan. Slechts een klein aantal verwerkers beschikt over de enorme installaties die nodig zijn om op grote schaal eiwit uit soja, erwten of graan te halen. Voor het uitbreiden van de capaciteit zijn grote investeringen nodig.

Die investeringen worden gedaan: grondstoffenbedrijf Roquette bouwt bijvoorbeeld nieuwe fabrieken en het Amerikaanse Puris heeft zijn fabriek in de afgelopen vijf jaar al vier keer uitgebreid. Maar de vraag groeit harder dan leveranciers bij kunnen houden, en op korte termijn kan schaarste niet ondervangen worden met zulke toekomstige uitbreidingen. Vooral aan erwteneiwit kan een gebrek ontstaan, zo signaleerde Vion al bij het ontwikkelen van diens vleesvervanger, die op soja is gebaseerd. Maar ook aan duurzame, niet-gmo soja zou een tekort kunnen ontstaan.

Lees ook
Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Je kunt eindelijk je moorddadige zalmfiletje vervangen door een duurzamere variant gemaakt van soja. De Nederlandse producent van plantaardig voedsel SoFine introduceert de SoFish Fillets Salmon Style. SoFine wil hiermee een duurzaam en vegetarisch alternatief bieden voor zalm. Dierlijke eiwitten zijn uit, en dus zien we de ene na de andere vleesvervanger...

Nestlé brengt plantaardige burger op de markt

Nestlé brengt plantaardige burger op de markt

Dinsdag 2 april maakte voedingsconcern Nestlé bekend deze maand zijn ‘Incredible Burger’ op de Europese markt te brengen. De 100% plantaardige - en rauwe - burger is volgens Nestlé niet van vlees te onderscheiden qua textuur en smaak. Bij het bakken kleurt, sist en ruikt de burger net als vlees.

Nieuw soort vleesvervanger: de bacterieburger

Nieuw soort vleesvervanger: de bacterieburger

Komen er naast soja-, insecten- en algenburgers ook bacterieburgers in de schappen? Janne Spanoghe, bio-ingenieur aan Universiteit Antwerpen, onderzoekt hoe we bacteriën op een efficiënte manier voedzaam eiwit kunnen laten produceren. Het zou een ideaal alternatief zijn voor veevoer of als vleesvervanger, want de impact op het milieu is zelfs...