Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Trends

Velzeboer somt een aantal trends op het gebied van voedselveiligheid op: “Laboratoria zijn erg goed tegenwoordig; elke verontreiniging is te vinden. Ook labels zijn beter dan ooit. Nog nooit stond er zoveel gedetailleerde informatie over de inhoud op verpakkingen van voedingsmiddelen. We weten steeds meer over voeding en voedselveiligheid.” Die goede analyses zijn nuttig omdat het aantal mensen met allergie en eczeem toeneemt. Bovendien hebben bedrijven en instanties hiermee in potentie de instrumenten in handen om consumenten te beschermen tegen bacteriële en chemische verontreinigingen in voedingsmiddelen.

Prijsdruk

Velzeboer constateert ook dat de prijzen van grondstoffen steeds verder stijgen. Dat geldt zeker voor dierlijke vetten, die recent een veel gezonder imago hebben gekregen. Dat heeft gevolgen. Kostte een kilo roomboter nog niet zo lang geleden twee euro per kilo, nu moet een banketbakker al snel acht euro voor een kilo afrekenen. Ook de prijzen van tarwe, eieren en andere grondstoffen stijgen. Er is eigenlijk maar één uitzondering: palmolie. Deze grondstof heeft echter te lijden onder zijn gebrekkige duurzaamheidsimago.

“Het feit dat grondstoffen duurder worden, gaat ten koste van de marge van voedingsmiddelenfabrikanten”, zegt Velzeboer. “Supermarkten zijn nauwelijks bereid om meer voor de inkoop te betalen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bezweert omtrent de prijsstijgingen dat er geen verband bestaat tussen die prijsdruk en voedselveiligheid.”

Velzeboer is het daar niet mee eens: “Om de prijsdruk te compenseren zijn fabrikanten geneigd goedkopere machines aan te schaffen. Dat levert een risico op voor de voedselveiligheid, omdat die over het algemeen minder makkelijk te reinigen zijn. Een andere besparing zoeken ze in goedkoper personeel, dat minder kennis van hygiëne heeft. Op die manier zoeken fabrikanten de randen op.”

Meer weten over de inzichten van IJsbrand Velzeboer? Lees dan het complete artikel van Leendert van der Ent in de Hygiënespecial. Deze special wordt voorjaar 2019 verspreid onder de abonnees van Bakkers in bedrijf, Vakblad IJs!, Vismagazine en Vlees+. Nog geen abonnee? Vraag dan een proefabonnement aan.

Lees ook
NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

Nestlé kiest voor Nutri-Score

Nestlé kiest voor Nutri-Score

Voedingsmiddelenconcern Nestlé zet nog dit jaar het voedselkeuzelogo Nutri-Score op alle voedselproducten die het in Europa op de markt brengt. Dat meldt de multinational vandaag in een persbericht. De uitrol van het in opdracht van de Franse regering ontwikkelde voedselkeuzelogo Nutri-Score zal beginnen in landen die de Nutri-Score...

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...