FAIRR: "Vleestaks onvermijdelijk binnen 5 tot 10 jaar"

Vlees

FAIRR - een initiatief van investeerder Coller Capital - laat weer van zich horen. De groep van de Brit Jeremy Coller is goed voor circa $4.000 miljard aan beleggingen over de gehele wereld. Coller waarschuwde beleggers al eerder voor de gevaren van antibiotica voor de waarde van hun portefeuille. Nu wijst hij op de gevolgen van een vleestaks. Zo'n belasting is onvermijdelijk, denkt Coller.

Door Annika de Jong - Foodlog

FAIRR staat niet voor eerlijk, maar voor rendement op boerenproducten. De letters vormen een afkorting van Farm Animal Investment Risk and Return.

In een white paper voor investeerders waarschuwt FAIRR voor al te drieste beleggingen in vleesafhankelijke assets. In navolging van 'zondetaksen' op bijvoorbeeld tabak, suiker en CO2-uitstoot, die al in veel landen gebruikelijk zijn, zullen regeringen een taks gaan invoeren op vlees om de vleesconsumptie te beteugelen. Op die manier willen ze klimaatverandering maar ook de gezondheidsgevolgen van onze al te grote vleesconsumptie binnen de perken proberen te houden.

In Duitsland, Denemarken en Zweden zijn vleestaksen al in het parlement besproken. China ging reeds zover de aanbevolen maximale vleesconsumptie te halveren. "Als beleidsmakers de ware kosten van menselijke epidemies als obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het dubbele probleem van de klimaatverandering en de weerstand tegen antibiotica willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

Lees ook
Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.

Toch ook in Nederland besmette slachthuismedewerkers

Toch ook in Nederland besmette slachthuismedewerkers

In de Gelderse plaats Velp zijn 28 arbeidsmigranten uit een logement in isolatie geplaatst omdat de meesten van hen zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn met bussen vervoerd naar een schip in Arnhem waar ze geïsoleerd zijn. De 23 andere bewoners van het complex zijn niet ziek. Het gaat om voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten die werken in de vleesindustrie.

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Meer dan 5 miljoen Nederlanders eten geen of slechts af en toe vlees. Dit is 36 procent van de Nederlandse bevolking. In 2016 was dit 29 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.