Fairtrade-boer weet niet wat Fairtrade is

BARNEVELD - Cacaoboeren in Afrika die zijn aangesloten bij Max Havelaar weten soms niet eens wat Fairtrade is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad in samenwerking met het Afrikaanse onderzoeksforum Fair.

Volgens het Nederlands Dagblad gaat het extra geld dat consumenten voor Fairtrade chocola betalen vooral naar de kantoren, salarissen en zakenreizen van de Fairtrade organisaties. Ondanks de hoge wereldhandelsprijs, die de afgelopen jaar ruim boven de door Max Havelaar gegarandeerde minimumprijs van 2 dollar per kilo lag, blijken Fairtrade cacaoboeren soms aanzienlijk minder dan de garantieprijs te krijgen.

Max Havelaar stelt dat het de rol van de coöperaties is om aan hun leden uit te leggen waar Fairtrade voor staat en wat Fairtrade voor hen betekent. ``We moeten ons realiseren dat coöperaties soms wel duizenden leden hebben waarvan een gedeelte niet kan lezen en schrijven. Dit maakt communiceren met de boeren soms uitdagend, maar er wordt hard gewerkt om dit zo goed mogelijk te doen``, zegt Peter d’Angremond, algemeen directeur Stichting Max Havelaar in een reactie.

Hij stelt zaken te doen met de coöperaties. Die verzorgen diensten ten behoeve van de aangesloten boeren, zoals gezamenlijk transport, en de kosten daarvan worden verrekend. Hij meent dat boeren wel degelijk de juiste prijs voor hun product krijgen

Max Havelaar ontkent dat de salarissen en zakenreizen betaald worden uit de gelden die eigenlijk naar de boeren zouden moeten gaan. Die kosten worden volgens de organisatie betaald uit de licentiefee die de aangesloten bedrijven in Nederland betalen.

Lees ook: