Fairtrade - Max Havelaar opent chocolade pop-up

Foto: Fairtrade - Max Havelaar

Om aandacht te vragen voor de misstanden in de cacaosector opende Fairtrade - Max Havelaar 19 november opent een eetbare chocolade pop-up op Utrecht Centraal Station van Nederland. Bezoekers kunnen een stuk van de chocolademuur afbreken en op eten. 

Er zijn nog altijd veel problemen in de cacaosector stelt Fairtrade - Max Havelaar. De organisatie noemt uitbuiting, extreme armoede en kinderarbeid. Fairtrade - Max Havelaar wil dit oneerlijke handelsysteem doorbreken. Het afbreken van de chocolade muren door bezoekers staat hier symbool voor.  Bekende Nederlanders als Tess Milne en Britt Scholte helpen mee  met het afbreken. Daarnaast komen bezoekers oog in oog staan met cacaoboeren uit Ivoorkust. Presentatrice Veronica van Hoogdalem bezocht deze boeren en stelt bezoekers digitaal aan ze voor. Ook kunnen bezoekers hun steun uitspreken door op de foto te gaan in een enorme chocoladereep/photobooth en hun ervaring te delen via de hashtag #breakthesystem.

Met de pop-up roept Fairtrade consumenten op om voor Fairtrade chocolade te kiezen, ook tijdens de feestdagen. “Op die manier weet je dat boeren in ieder geval een minimumprijs en ontwikkelingspremie ontvangen. Daarnaast werkt Fairtrade aan verhoging van het inkomen van boeren en voorkomen van kinderarbeid”, zegt Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland.

Daarnaast is de pop-up een boodschap richting het bedrijfsleven. D’Angremond: "Maak feestchocolade echt feestelijk door een eerlijke prijs te betalen. Een eerste stap is over te stappen naar Fairtrade cacao. Van daaruit werken we samen toe naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Immers, een leefbaar inkomen is geen gunst, het is een mensenrecht."

Lees ook
Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill investeert vier miljoen euro in haar Belgische fabriek in Moeskroen om chocolade met dertig procent minder suiker te kunnen produceren. Hiermee wil het Amerikaanse familiebedrijf de groeiende nichemarkt van zoetwaren met verlaagde suikergehaltes bedienen. Met een breed assortiment aan suikervervangers en een doseringssysteem kan het suikergehalte...

Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Snackproducenten staan onder grote druk de hoeveelheid zout en suiker in hun producten te verlagen. Maar verschillende chocoladerepen zijn in de afgelopen vijfentwintig jaar juist zoeter geworden, ontdekten Britse onderzoekers. Onderzoekers van Queen Mary University in Londen vonden informatie over de formulering van (in Groot-Brittannië verkochte)...

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.   Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook...