Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Koffiebonen_unsplash

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

Het Fairtrade cacaovolume steeg, mede dankzij nieuwe commitments van Verkade en Action, naar bijna 24 miljoen kilo, een stijging van 15% ten opzichte van 2020. Het koffievolume steeg met 6% naar ruim 5 miljoen kilo. In thee werd een stijging van 3% gerapporteerd.

In 2021 ontvingen boeren en werknemers dankzij de verkopen in Nederland €7,9 miljoen Fairtrade premie. De premie is een extra geldbedrag dat betaald wordt bovenop de prijs van een grondstof. De premie is licht gestegen ten opzichte van 2020.

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Het goede nieuws over 2021 is dat Fairtrade in Nederland is blijven groeien. Ondanks COVID-19 en toenemende financiële onzekerheden hebben bedrijven en consumenten ervoor gezorgd dat meer boeren en werknemers kunnen profiteren van Fairtrade. Fairtrade wil niet alleen de vrijblijvendheid terugdringen maar ook de vrijwilligheid bij het verduurzamen van handelsketens. Samen met partners werken wij aan het omzetten van volledige assortimenten. Daarnaast zetten wij in op een actieve lobby zodat wetgeving op ‘human and environmental rights due diligence’ (HREDD) daadwerkelijk tot impact voor boeren en werknemers leidt. Een verplichting voor alle bedrijven om te weten wat er als gevolg van hun handelen omgaat in een waardeketen, daarover te rapporteren en waar nodig corrigerende maatregelen te nemen. Minder vrijwillig, minder vrijblijvend is ons motto voor de toekomst.”

Bron: Fairtrade Nederland

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Lees ook
Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s gaat samenwerken met Tony’s Chocolonely bij het inkopen van cacao. De ijsfabrikant wil dat de chocolade die in de producten verwerkt wordt volledig is geproduceerd zonder kinderarbeid en moderne slavernij.

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.

Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken in België hebben (een deel van) hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting werd vastgesteld bij Barry Callebaut. Deze fabrieken kregen mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut.