FAO signaleert daling wereldvoedselprijzenindex

tarwe_picjumbo_com pixabay

Foto: Pixabay

De wereldvoedselprijzen dalen, meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De wereldvoedselprijzenindex daalde voor de vijfde maand op rij. Juli 2022 bereikte de index 140,9 punten, een daling van met 8,6 procent.

De daling is vooral zichtbaar bij granen en oliën. Deze prijzen bereikten in maart een recordhoogte vanwege de oorlog in de Oekraïne. De index voor granen daalde in juli met 11,5 procent. Volgens FOA komt dit vooral door de prijsdaling van tarwe 14,5 procent. De prijzen voor tarwe liggen nog wel een stuk hoger dan in juli 2021, 16,6 procent hoger precies te zijn.

Wereldvoedselprijzen

Voor plantaardige oliën geldt een prijsdaling met 19,2 procent ten opzichte van juni 2022. Dit is het laagste niveau van de prijzenindex voor olie van de afgelopen tien maanden.

Tot slot laat ook de index voor zuivel, vlees en suiker een daling zien. Zuivel ging met 2,5 procent omlaag in vergelijking met juni 2022 en vlees met 0,5 procent. Suiker liet een prijsdaling van 3,8 procent zien.

Nederland

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in Nederland de prijzen voor voeding in juli juist toenamen. In vergelijking met dezelfde maand in 2021 betalen consumenten 12,3 procent meer. “Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren (waaronder ijs) droegen het meest bij aan deze ontwikkeling.”

Bron: FAO

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Lees ook
Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vroegen in februari 2022 gemiddeld 15 procent meer voor hun producten dan een jaar geleden, in februari 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft een negatieve impact op nagenoeg de hele Nederlandse foodsector, niet alleen op de graanprijzen, schrijft Rabobank. Analisten van Rabobank verwachten dat de handel met Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland lang verstoord zal zijn.

FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...