Farm Dairy brengt biobased melk can

12 september 2018

Deze week verschijnt de eerste biobased melk can van Europa in de koeling bij Albert Heijn. De can bestaat voor 100 procent uit biobased PE uit hernieuwbaar materiaal (suikerriet) in plaats van fossiele grondstoffen. Het biobased gehalte van de gehele verpakking, dus inclusief biobased dop en biobased sleeve, komt door toevoeging van een aantal onmisbare additieven op circa 98 procent.

Biobased PE is niet afbreekbaar, maar wel zeer goed recyclebaar en kan zoals ook op de verpakking vermeld, gewoon bij het plastic afval. Private Label producent Farm Dairy zet hiermee een grote stap in de verdere verduurzaming van zuivelverpakkingen. Albert Heijn heeft als eerste klant deze stap mogelijk gemaakt door de introductie van AH biologische melk in 2 liter biobased cans.

Ook dop en sleeve speciaal ontwikkeld

De can is ontwikkeld in samenwerking met Green PE leverancier Braskem. Niet alleen de can zelf (eigen productie Farm Dairy), maar ook de dop en de sleeve zijn speciaal voor deze introductie ontwikkeld door respectievelijk Bericap en CCL. De groene dop maakt de can extra opvallend in het door blauwe en witte doppen gedomineerde dagverse melkschap.

Voor Farm Dairy betreft het een dubbele primeur. Niet alleen de verpakking is uniek, maar biologische melk is een nieuwe melkstroom in de fabriek in Lelystad, waar vooralsnog vrijwel uitsluitend weidemelk wordt verwerkt.

Altijd op de hoogte blijven?