FAVV: potentieel gezondheidsrisico bij gehakt en ossenstaart slachterij Veviba

Veviba

Vanwege een mogelijke vervalsing van invriesdata van diepvries rundvleesartikelen heeft het Belgische Voedselagentschap (FAVV) de erkenning van de Belgische vleesverwerker Veviba in Bastenaken ingetrokken. Tot nu toe zijn er in het onderzoek twee producten, gehakt en ossenstaart, aangetroffen die mogelijk een risico voor de consument vormen.

In België worden momenteel deze producten uit de handel genomen. Makro maakt bekend al vlees van Veviba uit de schappen te halen. De groothandel verkocht alleen verse rundvleesproducten van Veviba (zoals Arden beef). Toch besloot Makro uit voorzorg deze direct te stoppen met de verkoop en de samenwerking met Veviba te beëindigen.

Huiszoeking

Eind februari en begin maart werd een huiszoeking bij Veviba uitgevoerd op vraag van de onderzoeksrechter. Op basis van dit onderzoek trok FAVV de erkenning van het vleesatelier en koelhuis in. Ook werden alle aanwezige producten preventief in beslag genomen. Het slachthuis in Bastenaken behoudt de erkenning wel. Wel verscherpt het FAVV de controles op alle bedrijven van de Groep Verbist, eigenaar van Veviba.

De grootdistributie heeft, evenals Makro, uit voorzorg alle producten van Veviba uit de handel genomen. Volgens het FAVV is het verse vlees in België, op een partij gehakt van Veviba na, niet getroffen. Het FAVV houdt de bevolking op de hoogte en treft als het nodig is nieuwe maatregelen.

Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

ESPERA heeft dit jaar de FT Meat Technology Award in ontvangst genomen tijdens de beurs IFFA in Frankfurt, met het digitale machineplatform “THINK4INDUSTRY CARE”. Dit digitale platform stelt een productieteam in staat om met één klik alle machine- en productielijnparameters te overzien.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.