FAVV: potentieel gezondheidsrisico bij gehakt en ossenstaart slachterij Veviba

9 maart 2018

Vanwege een mogelijke vervalsing van invriesdata van diepvries rundvleesartikelen heeft het Belgische Voedselagentschap (FAVV) de erkenning van de Belgische vleesverwerker Veviba in Bastenaken ingetrokken. Tot nu toe zijn er in het onderzoek twee producten, gehakt en ossenstaart, aangetroffen die mogelijk een risico voor de consument vormen.

In België worden momenteel deze producten uit de handel genomen. Makro maakt bekend al vlees van Veviba uit de schappen te halen. De groothandel verkocht alleen verse rundvleesproducten van Veviba (zoals Arden beef). Toch besloot Makro uit voorzorg deze direct te stoppen met de verkoop en de samenwerking met Veviba te beëindigen.

Huiszoeking

Eind februari en begin maart werd een huiszoeking bij Veviba uitgevoerd op vraag van de onderzoeksrechter. Op basis van dit onderzoek trok FAVV de erkenning van het vleesatelier en koelhuis in. Ook werden alle aanwezige producten preventief in beslag genomen. Het slachthuis in Bastenaken behoudt de erkenning wel. Wel verscherpt het FAVV de controles op alle bedrijven van de Groep Verbist, eigenaar van Veviba.

De grootdistributie heeft, evenals Makro, uit voorzorg alle producten van Veviba uit de handel genomen. Volgens het FAVV is het verse vlees in België, op een partij gehakt van Veviba na, niet getroffen. Het FAVV houdt de bevolking op de hoogte en treft als het nodig is nieuwe maatregelen.

Altijd op de hoogte blijven?