FELIXprinters brengt serie 3D foodprinters op de markt

FELIXprinters 3D Foodprinter

Beeld: FELIXprinters

FELIXprinters uit IJsselstein brengt een serie 3D foodprinters op de markt. De foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja bereiden.

Volgens het bedrijf levert een foodprinter een hogere productiviteit in de keuken op en maken de printers opvallende creaties mogelijk. Producten en gerechten worden met de foodprinter laag voor laag opgebouwd. Dit kan in verschillende vormen en samenstellingen, waardoor de foodprinters ook gerechten kunnen maken die bijvoorbeeld geschikt zijn voor patiënten met slikproblemen.

Drie soorten

FELIXprinters introduceert drie typen foodprinters. Met de Single Food 3D Printer, die één printkop heeft, kan de pasta nauwkeurig in de gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 cm geprint worden. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen, die gevuld kunnen worden met twee verschillende soorten pasta. De printkoppen kunnen in enkele seconden gewisseld worden. De Twin Food 3D Printer heeft ook twee printkoppen, maar die zijn in een vaste positie gemonteerd en printen gelijktijdig, waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

Geschikte voedingsmiddelen

Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt voor de 3D foodprinters. Zo spelen viscositeit, textuur, de nozzle van de foodprinter en de samenstelling van het eindproduct een rol. De pasta moet bijvoorbeeld zacht genoeg zijn om door de printnozzle geduwd te worden. Een zachte en gladde substantie is beter te verwerken dan een puree met grove deeltjes. Over het algemeen zijn materialen als groente- en fruitpuree, vetten zoals boter, chocolade, avocado, suikerproducten zoals marsepein, soja, zeewier en algen, (pasta)deeg, eiwit en gelatine goed bruikbaar voor 3D foodprinting.

Lees ook
Kleur (be)kennen

Kleur (be)kennen

In de voedingsmiddelenindustrie kun je tegenwoordig ook prima 3D-geprinte onderdelen inzetten. De materialen zijn gecertificeerd en de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van de seriegrootte zijn enorm. Gratis complexiteit, zeggen we wel. De verschillende printtechnieken kristalliseren zich uit naar nauwkeurigheid en stevigheid. Geprinte onderdelen doen...

Deze 3D-geprinte voedselprojecten veranderen onze manier van eten

Deze 3D-geprinte voedselprojecten veranderen onze manier van eten

3D-geprint voedsel belooft de manier waarop we voedsel waarnemen, bereiden en eten voor altijd te veranderen. Met een 3D-printer voor eten kun je je vrienden snoep en chocolaatjes in de vorm van hun gezicht cadeau doen, een heerlijke hamburger helemaal zelf maken of zelfs hartvormige pizza 3D-printen om je verjaardag te vieren - en dat allemaal binnen...

3d-printen in de food | Kan dat al dan?

3d-printen in de food | Kan dat al dan?

3D-printen is bezig aan een enorme opmars. Maar in de voedingsmiddelenindustrie komen we het nog niet veel tegen. Nóg niet. Want de hindernissen zijn in­middels beslecht. En de print- materialen zijn goed­gekeurd volgens zowel Europese als de FDA-normen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren