FIA richt ondernemersvereniging op

Food Innovation Academy

De Food Innovation Academy (FIA) heeft de FIA-bedrijvenvereniging opgericht.

Het doel van de vereniging is om samen met mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA te voorzien in voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food-productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dit om dreigende tekorten tegen te gaan.

Met de komst van de vereniging wil FIA richting geven aan “de doorontwikkeling van de opleidingsprogramma’s, de onderzoekstrajecten en de imagoverbeterende activiteiten. Het onderwijs heeft daarmee een volwaardige, eenduidige gesprekspartner.”

De FIA is momenteel gevestigd in een oud gemeentekantoor in Vlaardingen, dat wordt omgebouwd tot een etalage voor de foodsector. Dit moet tevens een opleidingsplek worden “waar studenten in een praktijkomgeving worden gevormd tot bijvoorbeeld operator, kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, verpakker, marketeer, logistiek medewerker, bakker of ijsbereider.” Zo heeft het gebouw onder meer een try&taste-ruimte, een techniekhal, het IJscentrum, diverse laboratoria, een brood- en banketbakkerij, een workshopkeuken, een instructielokaal voor zij-instromers en een auditorium.

Momenteel nemen er vijftien bedrijven deel aan de FIA-bedrijvenvereniging; geïnteresseerden kunnen contact opnemen met projectleider Hilco Wagenaar.

Thema's
Meer over
Lees ook

Martine Overdijk-Kerkhoff HAS opleidingsdirecteur

Martine Overdijk-Kerkhoff wordt per 1 juni bij HAS Hogeschool de nieuwe opleidingsdirecteur van Bedrijfskunde en agribusiness en International Food & Agribusiness. Overdijk-Kerkhoff (1968) heeft ruime ervaring in het onderwijsveld en het bedrijfsleven. Na haar studie Bedrijfskunde aan de Universiteit van Nyenrode werkte ze ruim 10 jaar voor verschillende internationale bedrijven, eerst in Nederland en daarna in Mexico. Tussentijds haalde ze een MBA-diploma aan de University of Texas. Tijdens haar verblijf in Zuid-Engeland (tussen 2001 en 2005) heeft ze zich vooral ingezet voor het lokale onderwijs,...

Oliehoorn stapt met studenten in speciaalsaus

Oliehoorn opent halverwege dit jaar een tweede vestiging, in de voormalige fabriek van FrieslandCampina in Drachten. De sausproducent uit Hoorn gaat zich hier toeleggen op de productie van speciaalsauzen. Dit gebeurt met hulp van studenten van Van Hall Larenstein in Leeuwarden en InHolland in Amsterdam. Dat meldt het bedrijf. De in 2008 compleet vernieuwde en verduurzaamde productielocatie in Hoorn is volledig ingericht op de productie in grootverpakking. Klanten vragen volgens het bedrijf echter ook steeds meer om nieuwe concepten en flexibiliteit in recepturen. Kleine batches Het bedrijf gaat...

FutureProef: banen voor jongeren in levensmiddelen

De FNLI heeft bij koffiebrander UCC in Bolsward het startsein gegeven voor FutureProef. Vijftien levensmiddelenfabrikanten in Drenthe, Friesland en Groningen (waaronder Steensma en Lamb Weston) openen hun deuren om jongeren kennis te laten maken met de sector en de diverse arbeidskansen. Dit gebeurt in het kader van de allereerste Week van de Levensmiddelenindustrie in Noord-Nederland die van 2 tot en met 8 november wordt gehouden. Hoewel kennis en innovatie zich binnen de levensmiddelenindustrie in een razend tempo ontwikkelen, blijft de toestroom van afgestudeerden met de juiste papieren flink...