FIA richt ondernemersvereniging op

Food Innovation Academy

De Food Innovation Academy (FIA) heeft de FIA-bedrijvenvereniging opgericht.

Het doel van de vereniging is om samen met mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA te voorzien in voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food-productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dit om dreigende tekorten tegen te gaan.

Met de komst van de vereniging wil FIA richting geven aan “de doorontwikkeling van de opleidingsprogramma’s, de onderzoekstrajecten en de imagoverbeterende activiteiten. Het onderwijs heeft daarmee een volwaardige, eenduidige gesprekspartner.”

De FIA is momenteel gevestigd in een oud gemeentekantoor in Vlaardingen, dat wordt omgebouwd tot een etalage voor de foodsector. Dit moet tevens een opleidingsplek worden “waar studenten in een praktijkomgeving worden gevormd tot bijvoorbeeld operator, kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, verpakker, marketeer, logistiek medewerker, bakker of ijsbereider.” Zo heeft het gebouw onder meer een try&taste-ruimte, een techniekhal, het IJscentrum, diverse laboratoria, een brood- en banketbakkerij, een workshopkeuken, een instructielokaal voor zij-instromers en een auditorium.

Momenteel nemen er vijftien bedrijven deel aan de FIA-bedrijvenvereniging; geïnteresseerden kunnen contact opnemen met projectleider Hilco Wagenaar.

Thema's
Meer over
Lees ook

'Opleiding Operator Food moet flexibeler'

Politiek en bedrijfsleven pleiten voor een verbetering van de opleiding van operators. De opleiding moet flexibeler en beter aansluiten op de situatie op de werkvloer. Dat stelt Ruud Beelen, salesmanager Tempo-Team, naar aanleiding van een recent debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Tempo-Team meldt dit te willen ondervangen, onder meer door te filmen op de werkvloer. Gefilmd worden letterlijk de machines en de processen die later in de opleiding gebruikt worden. "We brengen de praktijk hierdoor dichter bij de deelnemers. Dit resulteert in een slagingspercentage van boven de 95 procent."...

‘Meer omscholing naar voedingsindustrie’

Mensen met mbo-niveau 3/4 vooropleiding laten zich vaker omscholen naar de voedingsindustrie, stelt LSBL. 14 cursisten van de applicatieopleiding LMT (levensmiddelentechnologie) hebben 13 februari hun diploma behaald; 4 hiervan zoeken een baan in de voedingsindustrie. “De opleiding is dan ook een goed middel om deze groep instromers aan de juiste kennis, inzicht en vaardigheden te helpen”, stelt Gerrit de Jonge, directeur LSBL, particulier opleider voor de voedingsindustrie. Ronald Luten is één van de deelnemers die de opleiding zonder baan begon. “Ik heb al meerdere gesprekken gehad, doordat ik...