Onafhankelijke toezichthouder Skal heeft een enquête laten invullen door gecertificeerde Nederlandse biologische bedrijven over hun handel en dienstverlening met het Verenigd Koninkrijk. De Brexit nadert met rasse schreden en bij zowel deal als no-deal gaan de handelsrelaties veranderen.

Uit de enquête bleek dat 81 van de 1051 bedrijven direct inkopen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarvan heeft bijna 50% geen ervaring met import vanuit een derde land. 169 bedrijven verkopen hun goederen aan het Verenigd Koninkrijk, waarvan een derde nog geen ervaring heeft met export naar een derde land. De 81 bedrijven die hun goederen importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk, kopen samen 9,5 miljoen kilo aan biologische producten in. De export is aanzienlijk groter: 55,3 miljoen kilo wordt verkocht.

No-deal scenario

De overheid adviseert om uit te gaan van het slechtste scenario, een no-deal dus. In dat geval zullen er voor de in- en export van biologische producten een aantal dingen veranderen. Voor de verkoop van biologische producten uit de EU geldt dat zij onder bepaalde voorwaarden geaccepteerd zullen worden. Er zullen onder andere douaneformaliteiten en een Bio-exportcertificaat bij komen kijken. Het Verenigd Koninkrijk is op dit moment nog bezig met het opstellen van haar administratieve eisen en een digitaal traceersysteem.

Als de EU het Verenigd Koninkrijk niet (direct) erkent als derde land met een gelijkwaardig productiesysteem is import niet mogelijk. De procedure voor erkenning kan worden opgestart wanneer het Verenigd Koninkrijk officieel uit de EU stapt, en duurt zo’n 9 maanden. In de tussentijd is er geen import van producten mogelijk zolang er geen equivalentieverdrag is. Als de EU het Verenigd Koninkrijk wél als gelijkwaardig beschouwd, is import onder voorwaarden wel mogelijk. Ook dan zullen er douaneformaliteiten en certificaten bij te pas komen.

Brexit updates

Dinsdag 12 maart stemt het Britse Lagerhuis over de Brexit deal van minister May. Als deze deal wordt afgewezen, wordt er op woensdag gestemd of er een no-deal komt. Als er tegen de no-deal wordt gestemd, volgt er op donderdag een stemming of de Brexit uitgesteld moet worden. Als deze niet wordt uitgesteld, zal het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de EU verlaten.

Altijd op de hoogte blijven?