Finaleplaats Tritordeum in de Nutrition Greenhouse contest

De Spaanse start-up Agrasys is een van de tien finalisten in de Nutrition Greenhouse contest van PepsiCo. Agrysys dankt de finaleplaats aan de introductie van de nieuwe graansoort Tritordeum.

Nutrition Greenhouse contest

In de Nutrition Greenhouse contest daagt PepsiCo start-ups uit om zich te ontwikkelen tot een volwaardig en duurzaam bedrijf. Hiervoor stelt PepsiCo €20.000, haar netwerk, coach en e-learning concept ter beschikking. De start-up die de €20.000 het beste omzet in schaalbare groei met een duurzaam karakter wint €100.000.

Tritordeum

Tritordeum is een natuurlijke kruising tussen durum en wilde Chileense gerst. Deze kruising vond in de jaren 70 plaatsgevonden in Cordoba. Het gewas is geschikt voor het droge en warme klimaat in Spanje en groeit goed op arme bodems. Hierdoor kunnen boeren in die regio hun bestaansrecht behouden door het veranderende klimaat. Onlangs won Tritordeum de Sustainable Food Award. In 2013 brachten de ontwikkelaars Tritordeum op de Europese markt gebracht. Momenteel wordt Tritordeum vooral geteeld in de Mediterrane Landen Spanje, Italië en Frankrijk, maar de teelt is zich ook naar andere droge gedeeltes zoals Australië aan het uitbreiden.

De smaak en kleur verschilt van tarwe. Tritordeum bevat 40 procent minder gluten (gliadine) en is daardoor beter verteerbaar. Het graan bevat ook meer eiwit, vezels, anti-oxidanten en meer onverzadigde vetzuren dan tarwe. In de Bisschopsmolen van Frank van Eerd wordt er brood van gebakken. Dit brood heeft een lichtzoete smaak en een korte bite. Door het hoge aandeel luteïne krijgt dit brood een goudgele kleur. De wielrenners van LottoNL-Jumbo en Team Sunweb ontbijten ermee tijdens onder andere de Tour de France.

Finalisten Nutrition Greenhouse contest

Naast Tritordeum zijn er nog negen andere finalisten. Dit zijn:

  • A1C Foods (Israel) – Dit bedrijf produceert voedingsproducten, zoals chocolade en ijs, weinig koolhydraten. Hiervoor wordt een formule gebruikt die in ontworpen om de glycemische index te verlagen zonder kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
  • Gryö (Frankrijk) – Producent van organische snacks gemaakt van alternatieve proteïne zoals algen en plantaardige eiwitten.
  • Le Petit Béret (Frankrijk) – Producent van niet-alcoholische wijn zonder Non-alcoholic wine produced without fermentatie, conseerveermiddelen of sulfiet.
  • Nibble Protein (Verenigd Koninkrijk) – Dit bedrijf maakt snacks met een hoog eiwitgehalte, zonder gluten en zuivel. De ‘bites’ zijn geschikt voor veganisten en diabetici.
  • Revolicious (Verenigd Koninkrijk) – Kant-en-klare zuivel- en glutenvrije smoothies. De smoothies zijn 100 procent natuurlijk op basis van kokosmelk, banaan en lijnzaad.
  • Rokit Pods (Verenigd Koninkrijk) – Organische koffie en theecapsules geschikt voor veganisten. De capsules passen in de Nespresso machines.
  • The Sprouted Grain Company (Israel) – Producent van makkelijk te verwerken volle granen, peulvruchten, meel, noten en zaden, met een lange houdbaarheid.
  • Welldrinks (Bulgarije) – Producent van Qwell, een nieuwe drank gemaakt door gehydrolyseerd collageen te combineren met vitamines en mineralen voor een gezondere hydratatie.
  • Yofix (Israel) – Clean-label veganistische en soja-vrije gefermenteerde zuivelalternatieven.
Meer over
Lees ook
Internetcriminelen richten zich op kleine bedrijven

Internetcriminelen richten zich op kleine bedrijven

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit blijkt uit het Alert Online-onderzoek onder mkb’ers. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Ondanks deze toenemende dreiging, maken deze bedrijven zich juist steeds minder zorgen over hun digitale...

Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Dat volkoren producten gezond zijn, wisten we al. Een onderzoeksteam uit Finland, Italië en Frankrijk zegt nu ook een mogelijke moleculaire verklaring te hebben gevonden: betaïne, een groep van stoffen die de structuur van zowel formele positieve als negatieve ladingen hebben. Ze onderzochten het effect van een 12-weken-durend dieet met veel volkoren...

Intervisie2018: actuele trends en ontwikkelingen in retail

Intervisie2018: actuele trends en ontwikkelingen in retail

Focusplaza organiseert op dinsdag 27 november Intervisie2018 in de DRU Cultuurfabriek Ulft. Deelnemers aan deze dag krijgen inzicht in de actuele trends en ontwikkelingen in de retail. Op het programma staan onder andere consumentengedrag, actuele best-practices uit binnen- en buitenland en speeddate-sessie. De hele dag staat in het teken van het uitwisselen...