Fipronil in Poolse eieren

21 augustus 2017

Er is fipronil aangetroffen in Poolse eieren. Een eierhandelaar of -verwerker vond bij een steekproef Poolse eieren met een te hoog fipronilgehalte en meldde dit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA wees branche-organisatie Anevei erop dat alle fipronil-gevallen moeten worden gemeld en dat besmette Poolse eieren uit de handel moeten worden gehaald. Dat is een verantwoordelijkheid van de sector zelf.

Er zijn nog geen verdere maatregelen genomen. Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO, zegt in het AD dat de NVWA bij Nederlandse eieren veel harder optreedt dan bij geïmporteerde eieren. De NVWA zegt geen onderscheid te maken en dat ook besmette Poolse eieren niet op de markt mogen komen. Ook Anevei komt niet met extra maatregelen.

Volgens het AD importeert Nederland één tot twee miljoen Poolse eieren. De regels voor de pluimveehouderij in Polen zijn minder streng. Hierdoor zijn de eieren goedkoop. De Poolse eieren worden verwerkt in verschillende producten en gaan naar restaurants en Poolse winkels. Reguliere supermarkten verkopen deze eieren niet.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven?