Fipronil – van probleem naar oplossingen

14 november 2017

Afgelopen zomer werden Nederland en België opgeschrikt door het fipronil-schandaal. Het raakte 45 landen. De impact dreunt nog lang na. Het eerste stof is neergedaald. Tijd om in het openbaar vast te stellen hoe dit type crises voorkomen kan worden, niet bij de pakken neer te zitten, maar actie te nemen. Foodlog organiseert een snelcongres om bloedluis de stal uit te krijgen en beter risicomanagement in de keten te brengen.

Vorige maand werd bekend dat alleen al de directe schade van de fipronil-affaire rond de €70 miljoen bedraagt.  Eind dit jaar komen rapporten uit waarin staat hoe dat kon gebeuren. Of ze ook gaan voorkomen dat 'fipronil' - een uiting van een dieper liggend vraagstuk - weer in een nieuwe gedaante optreedt, is onbekend. In samenwerking met een groot aantal sponsors en partners, heeft Foodlog besloten die kans wat kleiner te maken door de organisatie van een snelcongres dat recht op het doel en een actieagenda afgaat.

'Fipronil' is zo'n ramp waarvan vermoedelijk nog meer in de primaire sector verborgen zitten. Eind dit jaar komen rapporten naar buiten die voor krantenkoppen gaan zorgen. Daarin zal vermoedelijk te lezen zijn dat de legkippensector onverantwoorde risico's heeft genomen. Dat de rest van de keten heeft zitten slapen omdat ze hun leveranciers onterecht vertrouwden. En dat de NVWA best wat handiger had kunnen zijn, maar nu eenmaal nog herstellende is van een verkeerde bezuinigingsoperatie. Ook valt de stelling te verwachten dat de NVWA best wat onafhankelijker van de overheid mag optreden, als een echte Autoriteit. Dan zou de Autoriteit soevereiner kunnen optreden en niet zenuwachtig streng hoeven te zijn, maar rechtvaardig zoals een goede politieman dat zou doen.

Foodlog organiseert Snelcongressen om een koe snel bij de horens te kunnen vatten. De dingen te zeggen. Te constateren waar de echte vragen zitten en niet wat algemene suggesties te doen, maar praktisch tot een hands on actie-agenda te komen waar ook de Commissie Sorgdrager en de Raad voor de Veiligheid iets mee kunnen in hun aanbevelingen.

Het congres richt zich op pluimveehouders, toeleveranciers van de pluimveehouderij, eierhandel, verwerkende industrie en detailhandel. Ook ondernemers uit andere dierlijke ketens zullen veel kunnen opsteken, omdat dezelfde soorten risico ook in hun ketens voorkomen; zij kunnen letterlijk beter voorkomen dan genezen.

Het snelcongres vindt plaats op maandagmiddag 27 november in Utrecht (stadion Galgenwaard). Hier kunt u zich inschrijven. Abonnees van EVMI ontvangen €50 korting.

Altijd op de hoogte blijven?