Fipronilbesmetting in 45 landen

6 september 2017

Over de hele wereld zijn er in 45 landen eieren of eierproducten aangetroffen die zijn besmet met fipronil. De woordvoerder van EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) zegt dat in 26 van de 28 EU-landen sporen van fipronil zijn gevonden. Alleen uit Litouwen en Kroatië zijn nog geen meldingen gekomen.

Andere landen waar het middel is aangetroffen zijn VS, Rusland, Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen, Turkije, Irak, Noorwegen, Israël en Canada. De Europese Commissie volgt de situatie op de voet en houdt nauwlettend in de gaten of de nationale autoriteiten de noodzakelijke actie ondernemen. Dinsdag 5 september kwamen de landbouwministers van de lidstaten informeel bijeen voor een update.

Namens Nederland was demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) aanwezig. Op 26 september staat vervolgoverleg gepland. Volgens de woordvoerder van Andriukaitis is dat een gelegenheid om lessen te trekken en te bespreken hoe de Europese landen zich beter kunnen wapenen tegen voedselfraude en de voedselveiligheid kunnen garanderen.

Altijd op de hoogte blijven?