Fipronilcrisis brengt eierbrekerijen in het nauw

eierschaal

Een tekort aan eieren, veroorzaakt door de fipronilcrisis, dreigt de prijzen van koekjes, pasta en mayonaise in België op te drijven. Dat schrijft De Morgen. De eierprijs voor de industrie is bijna het dubbele van voorheen, waardoor de zogeheten 'eierbrekerijen', die eieren scheiden en als wit of geel doorverkopen, in het nauw komen.

Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de eierprijs voor de industrie opgelopen van €6 naar €10 per 100 eieren. "We kunnen simpelweg niet genoeg eieren leveren aan onze klanten", zegt Johan Van Bosch, algemeen secretaris van de Unie van de Belgische Eiproductenindustrie. De bij de Unie aangesloten eierbrekerijen, zijn noodgedwongen in gesprek met hun afnemers, de voedingsbedrijven die er koekjes of sauzen mee maken. Maar de hoge prijzen zijn onder de lopende jaarcontracten niet zomaar door te berekenen.

De schaarste is ontstaan doordat Nederlandse kippenhouders - die behoren tot de grootste eierexporteurs van Europa - wachten tot de fipronil op natuurlijke wijze uit de kip verdwenen is. "Dat duurt langer dan ze hadden verwacht", aldus Van Bosch. "Belgische landbouwers kozen ervoor om hun kippen te slachten en nieuwe kuikens te kopen. Die moeten nog opgroeien".

De sector zit dan ook in het nauw, en hoopt op financiële steun van de minister van Landbouw, Denis Ducarme. "De minister wil ons tegen eind dit tegemoet komen met een koninklijk besluit. De gesprekken zijn bezig," aldus Van Bosch. "We zullen wellicht vergoed worden voor de eieren die we verwerkt hadden en hebben moeten terugroepen, de tests op fipronil en de vernietiging van producten die hier nog opgeslagen lagen. Maar of we een schadevergoeding zullen krijgen voor producten die zelf een schadeclaim van ons eisen omdat we niet in hun behoefte kunnen voorzien, is nog niet duidelijk."

Lees ook
A-ware koopt melkpoedertorens van FrieslandCampina

A-ware koopt melkpoedertorens van FrieslandCampina

Zuivelbedrijf Royal A-ware is van plan de melkpoedertorens van FrieslandCampina in Aalter (België) over te nemen. Als het de partijen lukt een overeenkomst te sluiten, gaan de 40 medewerkers die bij het bedrijfsonderdeel werken mee naar A-ware.

Voeding in de prijzen bij ASN Bank Wereldprijs

Voeding in de prijzen bij ASN Bank Wereldprijs

Bij de online uitreiking van de ASN Bank Wereldprijs 2020 gingen de tweede prijs en de publieksprijs naar een voedingsbedrijf, namelijk Kumasi Drinks en FALAFVAL.

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.