Fipronilkippen verkocht ondanks verbod

pluimvee

Ondanks het vervoersverbod tijdens de fipronilcrisis kon een aantal geblokkeerde bedrijven toch leghennen doorverkopen aan boeren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tegen RTL Z.

Volgens de NVWA kregen twee bedrijven toestemming om kippen te kopen en te vervoeren. De boeren hadden de kippen al eerder besteld. De kippen hadden op het moment van verkoop een te hoge fipronilwaarde. De boeren maakten een bewuste keuze om deze kippen toch af te nemen.

Volgens Eric Hubers van LTO Nederland hadden de boeren twee keuzes. "Of de kippen niet afnemen en opnieuw zes maanden wachten op een nieuwe lichting, of de kippen wel afnemen en vier weken in de rui doen, waarna de kippen opnieuw worden getest. Een aantal boeren heeft voor dat laatste gekozen en de fipronilkippen toch gekocht."

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA geeft aan dat de boeren ontheffing hebben aangevraagd en gekregen. "Een vervoersverbod is een algemene regel die wordt gehandhaafd door de NVWA, maar als een bedrijf om dierenwelzijnsredenen ergens tegenaan loopt en in ernstige problemen komt, dan is het gebruikelijk dat bij de NVWA wordt gevraagd hoe daarmee kan worden omgegaan. Het is geen algemene uitzondering, maar een incidentele."

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.