FNLI blij met CBL-stappen voor voedselvertrouwen

RIJSWIJK - De FNLI verwelkomt de stappen van het CBL om het vertrouwen van consumenten in de voedselketen terug te winnen. Bedrijven die het vertrouwen van afnemers en consumenten beschamen, mogen geen deel uitmaken van de voedselketen, stelt de organisatie.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) geeft aan zeer nauw samen te werken met de retail (CBL) om voedselfraude uit te bannen en het vertrouwen te herstellen. De organisatie meldt dan ook vergelijkbare beleidslijnen met de achterban te hebben uitgezet.

Beide koepelorganisaties trekken bovendien samen op in de Taskforce Voedselvertrouwen om samen met overheid en andere ketenpartners het vertrouwen te herstellen.

Productintegriteit

Met het uitbreiden van GFSI-erkende (Global Food Safety Initiative) kwaliteitssystemen met een “Food Fraud” module, zoals het CBL voorstelt, wordt volgens de FNLI behalve voedselveiligheid ook productintegriteit geborgd.

De organisatie wil verder, net als het CBL, een optimale informatie-uitwisseling tussen bedrijfsleven en overheid en tussen bedrijven onderling, daar waar het mededingingsrecht dat toelaat.

'Geen enkel excuus'

Voor onaangekondigde inspecties maakten we ons 2 jaar geleden al hard, zegt de FNLI. Zo kunnen bedrijven namelijk te allen tijde aantonen dat ze voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

De FNLI stelt dat voor fraude met voedsel geen enkel excuus bestaat. Bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers (en dus ook van consumenten) beschamen en wetgeving met voeten treden mogen geen deel uitmaken van de voedselketen, meldt de organisatie.

Lees ook:

CBL gaat huismerkproducenten controleren (19 juni 2014)

FNLI: ‘Uitspraken hoofd NVWA generaliserend’ (20 maart 2014)

Lees ook
Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Te veel PFAS in garnalen oostelijk deel Westerschelde

Te veel PFAS in garnalen oostelijk deel Westerschelde

PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond lieten samen onderzoek doen naar PFAS in garnalen uit de Westerschelde. Op basis van dit onderzoek adviseren ze om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.