FNLI: meer stappen zetten voor behoud organisch materiaal

De FNLI vindt dat nog te vaak waardevolle organische materialen uit de agrifoodketen door de overheid als afvalstof worden bestempeld. Hoogwaardig gebruik wordt daardoor ernstig bemoeilijkt. De branchevereniging is positief over het aannemen van de fosfaatmotie in de Tweede Kamer eerder deze week, maar meent dat er meer stappen moeten worden gezet.

De Tweede Kamer nam op 8 maart een motie aan van Remco Dijkstra (VVD) en Agnes Mulder (CDA), waarin het kabinet wordt opgeroepen zich in te spannen voor het toekennen van een einde-afval status voor herwonnen nutriënten uit reststromen, zoals fosfaat. Deze status maakt internationale handel in deze nutriënten eenvoudiger, waardoor de business case voor recycling ervan verbetert, stelt de FNLI. Herwinning en hergebruik van onder andere fosfaat is cruciaal voor verduurzaming van de voedselproductie, waarin kostbare en eindige nutriënten niet zomaar verloren kunnen gaan.

Green Deal

De FNLI is zeer tevreden met de motie en kijkt dan ook uit naar uitvoering ervan door het kabinet.

Ook de vorige week ondertekende internationale Green Deal, waarmee de North Sea Resources Roundabout werd opgericht, noemt de FNLI een grote stap vooruit in het streven naar een circulaire economie. Landen rondom de Noordzee gaan samenwerken om handel in grondstoffen, bijproducten en reststromen te vereenvoudigen, door gezamenlijk wettelijke belemmeringen hieromtrent op te heffen en hun interpretatie van afvalwetgeving beter op elkaar af te stemmen.

De FNLI stelt erop te rekenen dat Nederland zich ook in Brussel actief blijft inzetten op continue verbetering van wetgeving en beleid.

Lees ook:

 
Meer over
Lees ook
FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector

FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector

De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedingsmiddelenproducenten. Door de explosief gestegen energiekosten komen zij steeds meer in het nauw. Een groeiend aantal producenten in verschillende sectoren ziet daarmee zelfs hun continuïteit in gevaar komen. Dat treft niet alleen individuele bedrijven, maar inmiddels ook volledige...

Droogte zorgt nog niet voor problemen levensmiddelenindustrie

Droogte zorgt nog niet voor problemen levensmiddelenindustrie

De hitte en de daarmee gepaard gaande droogte zorgt nog niet voor problemen bij de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft hier nog geen signalen over ontvangen.

Ronald Prince is nieuwe voorzitter FNLI

Ronald Prince is nieuwe voorzitter FNLI

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) krijgt een nieuwe voorzitter. Het bestuur benoemt vanaf 1 september 2022 Ronald Prince, CEO van Royal Smilde. Hij volgt Annemarieke de Haan op, die vanwege haar nieuwe rol binnen Unilever als General Manager Home Care in Zuidoost-Azië stopt met het voorzitterschap van FNLI.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren