FNLI en CBL informeren Kamer over gezonder maken producten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hebben de Tweede Kamer dinsdag een infographic aangeboden met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen.

De infographic geeft een overzicht van wat er al is bereikt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en waar de komende tijd aan wordt gewerkt. Zo is het zoutgehalte in groentenconserven met 30 procent verminderd en in kaas met 24 procent. Het percentage vet in vleeswaren is met 9 procent verminderd. Dit jaar wordt er onder andere gewerkt aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Sinds 2011 werken het CBL en de FNLI samen met de aangesloten bedrijven aan het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en vetten) in producten. Het doel is om gezondere producten en maaltijden aan te bieden. In 2013 is de samenwerking uitgebreid met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De ambities zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Kritische factor

Directeur van het CBL Marc Jansen noemt de samenwerking tussen het bedrijven onderling en tussen bedrijfsleven en overheid de kritische factor voor het succes dat wordt geboekt. "Gestaag groeit hierdoor het aantal productgroepen en de meters schapruimte met producten met een verbeterde voedingskundige samenstelling."

FNLI-directeur Philip den Ouden legt uit dat de koers de komende jaren wordt voortgezet. "Wij geven volop gas om het assortiment in de Nederlandse supermarkten gezonder maken. Volgend jaar zal onze infographic nog meer productgroepen en resultaten bevatten."

Lees ook:

   
Lees ook
‘Gezonder voedsel moet overal en voor iedereen toegankelijk zijn’

‘Gezonder voedsel moet overal en voor iedereen toegankelijk zijn’

Dat zegt scheidend minister Edith Schippers van Volksgezondheid in gesprek met Zuivel & Gezondheid. Ze legt in het interview uit dat mensen verkeerd eten. "Als het voor mensen makkelijker wordt om de gezonde keuze te maken, dan wordt een gezond voedingspatroon uiteindelijk voor iedereen vanzelfsprekend. Maar als je kijkt naar de aanbevelingen van...

Mogelijke afstemming criteria Vinkje, Schijf van Vijf en Verbetering Productsamenstelling

Hoe kunnen de wetenschappelijke criteria van het Vinkje, de criteria voor producten onder de Schijf van Vijf en de afspraken voor de verschillende productcategorieën in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling beter op elkaar afgestemd worden? Dat wil Minister Schippers onderzoeken. Zij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Verbetering Productsamenstelling Strenge onafhankelijke wetenschappelijke criteria van het Vinkje kunnen een stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling richt zich op de gezondere samenstelling....

Foodwatch: 'suiker toegevoegd aan meerderheid producten'

Aan 56 procent van de foodproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat stelt Foodwatch, dat een steekproef deed van 651 producten van de grootste drie supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Foodwatch concludeert dat het aandeel producten met toegevoegde suikers nog veel hoger ligt als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten en alleen het gekeken wordt naar bewerkte producten. Dan gaat het zelfs om 69 procent. "Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep...