FNLI en CBL informeren Kamer over gezonder maken producten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hebben de Tweede Kamer dinsdag een infographic aangeboden met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen.

De infographic geeft een overzicht van wat er al is bereikt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en waar de komende tijd aan wordt gewerkt. Zo is het zoutgehalte in groentenconserven met 30 procent verminderd en in kaas met 24 procent. Het percentage vet in vleeswaren is met 9 procent verminderd. Dit jaar wordt er onder andere gewerkt aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Sinds 2011 werken het CBL en de FNLI samen met de aangesloten bedrijven aan het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en vetten) in producten. Het doel is om gezondere producten en maaltijden aan te bieden. In 2013 is de samenwerking uitgebreid met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De ambities zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Kritische factor

Directeur van het CBL Marc Jansen noemt de samenwerking tussen het bedrijven onderling en tussen bedrijfsleven en overheid de kritische factor voor het succes dat wordt geboekt. "Gestaag groeit hierdoor het aantal productgroepen en de meters schapruimte met producten met een verbeterde voedingskundige samenstelling."

FNLI-directeur Philip den Ouden legt uit dat de koers de komende jaren wordt voortgezet. "Wij geven volop gas om het assortiment in de Nederlandse supermarkten gezonder maken. Volgend jaar zal onze infographic nog meer productgroepen en resultaten bevatten."

Lees ook:

   
Lees ook

Nestlé pleit voor voedingsbeleid EU

Nestlé wil dat er een Europees voedingsbeleid komt. De onderneming ondersteunt daarmee de inzet van het Nederlandse EU-voorzitterschap om een EU-breed voedingsbeleid te ontwikkelen en de industrie te motiveren te investeren in gezondere producten. De oproep werd maandag 21 juni gedaan door Luis Cantarell (zie foto), Executive Vice President voor Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Vandaag hebben we 28 verschillende nationale oplossingen voor hetzelfde probleem. Dit vervangen door één krachtig, lange termijn EU-beleidskader zal een gelijk speelveld creëren en concurrentie aanmoedigen, om innovatie...