FNLI hekelt klimaatakkoord

duuzaamheid-energie-pixabay

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) uit zich kritisch over het vorige week gepresenteerde Klimaatakkoord. Het akkoord sluit niet aan op de praktijk in de voedselindustrie die daardoor wordt benadeeld ten opzichte van andere industrieën, zegt de branchevereniging.

De voedselsector is een van de sectoren die de grootste stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en verlaging van CO2-uitstoot. Toch moet er nog flink geïnvesteerd worden om de klimaatdoelen te halen. Het klimaatakkoord combineert stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming met heffingen en belastingen die bedrijven moeten aanzetten tot het verlagen van de uitstoot. Maar volgens de FNLI zijn die maatregelen niet eerlijk verdeeld. Zo wordt de ODE-belasting verhoogd om de extra stimuleringsmaatregelen te betalen, maar dat is een belasting die wordt geheven op het gebruik van stroom en gas. Intensieve industrie die kolen of olie stookt blijft zo buiten schot, zegt de branchevereniging. Ook de Europese emissierechten en de nieuwe CO2-heffing in het klimaatakkoord vindt de FNLI oneerlijk voor de levensmiddelenindustrie.

Bovendien kan de voedingsmiddelenindustrie volgens de FNLI niet optimaal profiteren van de beschikbare subsidies. De lijst met duurzame energieopwekkende technologieën waarvoor een bedrijf subsidie zou kunnen krijgen zou te beperkt zijn.

Lees ook
Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk werkt inmiddels twee jaar als directeur voor de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). EVMI sprak haar in de week van haar jubileum over innovatie, ervaringen in het buitenland en de rol van de FNLI bij maatschappelijke kwesties. Op 1 mei vierde Marian Geluk haar tweejarig jubileum bij de FNLI. Hoewel, een feestje is er...

Nestlé kiest voor Nutri-Score

Nestlé kiest voor Nutri-Score

Voedingsmiddelenconcern Nestlé zet nog dit jaar het voedselkeuzelogo Nutri-Score op alle voedselproducten die het in Europa op de markt brengt. Dat meldt de multinational vandaag in een persbericht. De uitrol van het in opdracht van de Franse regering ontwikkelde voedselkeuzelogo Nutri-Score zal beginnen in landen die de Nutri-Score...

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

Een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall publiceerde deze maand een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zou de oorzaak zijn van de gewichtstoename onder de bevolking. EVMI vroeg de FNLI om een reactie. De branchevereniging erkent de resultaten, maar wil wel het een en ander nuanceren. ‘De titel van het...