FNLI hekelt klimaatakkoord

duuzaamheid-energie-pixabay

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) uit zich kritisch over het vorige week gepresenteerde Klimaatakkoord. Het akkoord sluit niet aan op de praktijk in de voedselindustrie die daardoor wordt benadeeld ten opzichte van andere industrieën, zegt de branchevereniging.

De voedselsector is een van de sectoren die de grootste stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en verlaging van CO2-uitstoot. Toch moet er nog flink geïnvesteerd worden om de klimaatdoelen te halen. Het klimaatakkoord combineert stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming met heffingen en belastingen die bedrijven moeten aanzetten tot het verlagen van de uitstoot. Maar volgens de FNLI zijn die maatregelen niet eerlijk verdeeld. Zo wordt de ODE-belasting verhoogd om de extra stimuleringsmaatregelen te betalen, maar dat is een belasting die wordt geheven op het gebruik van stroom en gas. Intensieve industrie die kolen of olie stookt blijft zo buiten schot, zegt de branchevereniging. Ook de Europese emissierechten en de nieuwe CO2-heffing in het klimaatakkoord vindt de FNLI oneerlijk voor de levensmiddelenindustrie.

Bovendien kan de voedingsmiddelenindustrie volgens de FNLI niet optimaal profiteren van de beschikbare subsidies. De lijst met duurzame energieopwekkende technologieën waarvoor een bedrijf subsidie zou kunnen krijgen zou te beperkt zijn.

Lees ook
De weg naar CO2-neutrale productie

De weg naar CO2-neutrale productie

Duurzame ambities vragen om inventiviteit, een lange adem en flinke investeringen in techniek. Drie koplopers vertellen over hun weg naar een CO2-neutrale foodfabriek. ‘Het is echt pionieren.’ Afbeelding: Biovergisters (Suiker Unie) Oregano, dille, witte en zwarte peper, foelie, nootmuskaat en kaneel zijn slechts een paar van de circa...

De branche in cijfers

De branche in cijfers

Dit najaar kwam branchevereniging FNLI met hun jaarlijkse monitor voor de levensmiddelenindustrie. Die laten een stabiele branche zien, maar wel een waarin de groei een klein beetje lijkt te haperen. Na een aantal jaar forse groei is de productie in de levensmiddelensector afgelopen jaar gestabiliseerd. In 2018 bedroeg de totale productiewaarde van...

Eerste FNLI-award gaat naar Suiker Unie

Eerste FNLI-award gaat naar Suiker Unie

Tijdens de jaarbijeenkomst van branchevereniging FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie) op donderdag 10 oktober werd voor het eerst de FNLI-award uitgereikt. Uit drie genomineerden kreeg Ad Jansen van Suiker Unie uiteindelijk de prijs in handen vanwege het project ‘Onderweg op 100% eigen groen gas’. Jansen, stafmedewerker...