FNLI hekelt klimaatakkoord

duuzaamheid-energie-pixabay

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) uit zich kritisch over het vorige week gepresenteerde Klimaatakkoord. Het akkoord sluit niet aan op de praktijk in de voedselindustrie die daardoor wordt benadeeld ten opzichte van andere industrieën, zegt de branchevereniging.

De voedselsector is een van de sectoren die de grootste stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en verlaging van CO2-uitstoot. Toch moet er nog flink geïnvesteerd worden om de klimaatdoelen te halen. Het klimaatakkoord combineert stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming met heffingen en belastingen die bedrijven moeten aanzetten tot het verlagen van de uitstoot. Maar volgens de FNLI zijn die maatregelen niet eerlijk verdeeld. Zo wordt de ODE-belasting verhoogd om de extra stimuleringsmaatregelen te betalen, maar dat is een belasting die wordt geheven op het gebruik van stroom en gas. Intensieve industrie die kolen of olie stookt blijft zo buiten schot, zegt de branchevereniging. Ook de Europese emissierechten en de nieuwe CO2-heffing in het klimaatakkoord vindt de FNLI oneerlijk voor de levensmiddelenindustrie.

Bovendien kan de voedingsmiddelenindustrie volgens de FNLI niet optimaal profiteren van de beschikbare subsidies. De lijst met duurzame energieopwekkende technologieën waarvoor een bedrijf subsidie zou kunnen krijgen zou te beperkt zijn.

Lees ook
Directeur Marian Geluk vertrekt bij de FNLI

Directeur Marian Geluk vertrekt bij de FNLI

Directeur Marian Geluk vertrekt per 1 oktober bij de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, de belangenbehartiger voor de industrie. Voorlopig wordt haar functie overgenomen door Murk Boerstra, adjunct-directeur.

Ecoscore op de verpakking: haalbaar of fantasie?

Ecoscore op de verpakking: haalbaar of fantasie?

Het Belgische Colruyt werkt aan een ‘ecoscore’, vergelijkbaar met de Nutri-Score. Die moet het milieu-effect van producten aangeven op de verpakking. Wat wil Colruyt? En kan dat wel? We vragen het aan drie duurzaamheidsdenkers. Stefan Goethaert, directeur productie en kwaliteit bij Colruyt Group, kwam er begin januari mee, in het Belgische...

De weg naar CO2-neutrale productie

De weg naar CO2-neutrale productie

Duurzame ambities vragen om inventiviteit, een lange adem en flinke investeringen in techniek. Drie koplopers vertellen over hun weg naar een CO2-neutrale foodfabriek. ‘Het is echt pionieren.’ Afbeelding: Biovergisters (Suiker Unie) Oregano, dille, witte en zwarte peper, foelie, nootmuskaat en kaneel zijn slechts een paar van de circa...