FNLI komt met handleiding etiketteren

20 februari 2014

RIJSWIJK - De FNLI heeft een nieuwe handleiding ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het invoeren van de nieuwe etiketteringsverordening.

In de handleiding wordt praktisch uitgelegd welke voorschriften veranderd of nieuw zijn, met de invoering van de Europese Verordening 1169/2011/EG.

Zo bevat de handleiding een checklist waarmee fabrikanten kunnen nagaan of de etiketten voldoen aan de verplichte onderdelen.

De grootste veranderingen op het etiket hangen samen met de minimale lettergrootte, de voedingswaardedeclaratie, vermelding van herkomst en het in een vet lettertype plaatsen van allergenen.

Lettergrootte

De tekst van alle verplichte informatie op een productetiket moet minimaal 1,2 millimeter hoog zijn (corpsgrootte van de letters). Voor kleine productetiketten zijn er bepaalde uitzonderingen.

Voedingswaardedeclaratie

Op het etiket moeten de 7 voedingsstoffen (energie; vet, waarvan verzadigd; koolhydraten, waarvan suiker; eiwit en zout) in deze volgorde worden geplaatst.

Herkomstetikettering

Voorlopig is het alleen voor al het onbewerkte vlees verplicht te vermelden waar het dier is gehouden en waar het is geslacht, alsmede een batchcode waartoe het vlees behoort.

Er wordt door de EC nog gekeken of een vermelding van de herkomst van andere producten of ingrediënten verplicht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees als ingrediënt (in samengestelde producten).

Allergenen

De aanwezigheid van allergene ingrediënten moet benadrukt worden in de ingrediëntenlijst. Dit gebeurt door de allergenen in vet lettertype af te drukken.

De handleiding is op te vragen bij de FNLI (via een mail naar secretariaat@fnli.nl). Voor leden is de handleiding gratis, niet-leden betalen 250 euro.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?