FNLI pleit voor strenger bestraffen voedselfraude

RIJSWIJK - De FNLI vindt het onacceptabel als partijen in de voedselketen en uiteindelijk dus ook consumenten, onjuist geïnformeerd worden over de ingrediënten van voedingsmiddelen. De branchevereniging hecht belang aan opsporing van fraudeurs en hardere sancties.

De FNLI denkt daarbij aan hogere boetes en eventueel het openbaar maken van de namen (naming & shaming) van bedrijven die zich in de EU schuldig maken aan deze praktijken.

Vertrouwen herstellen

Op die manier kan gewerkt worden aan herstel van het vertrouwen in de industrie, stelt de FNLI. De organisatie heeft haar leden actief opgeroepen om producten te analyseren op de afwezigheid van paardenvlees en heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met de NVWA. Bij deze onderzoeken van levensmiddelenproducenten werd in monsters van rundvleesproducten geen paardenvlees aangetroffen.

Tracering

Volgens de FNLI werkt het huidige traceringssysteem goed. Producenten zijn in staat om snel op te treden en producten terug te halen, als niet wordt voldaan aan de hoge kwaliteitseisen die gesteld worden. Volgens de FNLI heeft elke schakel in de voedselketen daarbij een verantwoordelijkheid om alert te zijn op mogelijke overtredingen van de wet.

 Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor: