FNLI: Producten waarin ei is verwerkt zijn veilig

fnli315

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte 3 augustus bekend dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig kunnen worden gegeten. FNLI kwam tot die conclusie op basis van de beschikbare informatie. Levensmiddelenfabrikanten onderzoeken of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren na te gaan.

Voedselveiligheid

De levensmiddelenindustrie geeft de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid. Daarom startte n de fabrikanten vorige week al met een risico-inventarisatie. Op basis van deze risico-inventarisatie en de gegevens van de NVWA verwacht de FNLI dat er geen recall van producten uit de supermarkt nodig is. Bij nieuwe informatie, zoals de verwachtte definitieve lijst van de NVWA, kijken fabrikanten hier opnieuw naar.

Tracering 

Aan de hand van de lijst eicodes van de NVWA kunnen levensmiddelenfabrikanten  bepalen of hun leverancier een besmet ei heeft geleverd. Ook heeft de leverancier een meldplicht naar de fabrikanten als er fipronil in hun eieren is gevonden. Indien er besmette eieren aan fabrikanten geleverd zijn, mogen deze niet meer gebruikt worden in de productie van levensmiddelen.

Lees ook:

‘De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein ( )

Lees ook
NVWA blokkeert uit voorzorg ‘tientallen pluimveebedrijven’ om fipronil

NVWA blokkeert uit voorzorg ‘tientallen pluimveebedrijven’ om fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeerde 26 juli nog eens tientallen legpluimveebedrijven om te kunnen onderzoeken of in de eieren, leghennen en mest van die bedrijven het verboden middel fipronil voorkomt. Volgens pluimveevakgroep LTO/NOP gaat het mogelijk om 100 bedrijven, schrijft Boerderij. Het gaat om bedrijven waar het pluimveeservicebedrijf...

NVWA waarschuwt voor eieren besmet met fipronil

NVWA waarschuwt voor eieren besmet met fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. In deze eieren is het gehalte van de schadelijke stof fipronil zo hoog dat consumptie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van één producent. De eieren worden teruggehaald uit de schappen. De NVWA adviseert...

NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren

NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren

Tijdens de uitzending van Nieuwsuur op 1 augustus adviseerde de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Freek van Zoeren om voorlopig terughoudend te zijn met het eten van eieren. Zolang niet alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is het niet duidelijk of de eieren...