FNLI: Producten waarin ei is verwerkt zijn veilig

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte 3 augustus bekend dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig kunnen worden gegeten. FNLI kwam tot die conclusie op basis van de beschikbare informatie. Levensmiddelenfabrikanten onderzoeken of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren na te gaan.

Voedselveiligheid

De levensmiddelenindustrie geeft de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid. Daarom startte n de fabrikanten vorige week al met een risico-inventarisatie. Op basis van deze risico-inventarisatie en de gegevens van de NVWA verwacht de FNLI dat er geen recall van producten uit de supermarkt nodig is. Bij nieuwe informatie, zoals de verwachtte definitieve lijst van de NVWA, kijken fabrikanten hier opnieuw naar.

Tracering 

Aan de hand van de lijst eicodes van de NVWA kunnen levensmiddelenfabrikanten  bepalen of hun leverancier een besmet ei heeft geleverd. Ook heeft de leverancier een meldplicht naar de fabrikanten als er fipronil in hun eieren is gevonden. Indien er besmette eieren aan fabrikanten geleverd zijn, mogen deze niet meer gebruikt worden in de productie van levensmiddelen.

Lees ook:

‘De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein ( )

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

Zomer 2022 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 453 publieke meldingen over hittestress bij dieren. De meerderheid ging over gebrek aan schaduw en drinkwater voor dieren in de weide. Uiteindelijk leidden de klachten tot 12 schriftelijke waarschuwingen.