FNLI: Producten waarin ei is verwerkt zijn veilig
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte 3 augustus bekend dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig kunnen worden gegeten. FNLI kwam tot die conclusie op basis van de beschikbare informatie. Levensmiddelenfabrikanten onderzoeken of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren na te gaan.
Voedselveiligheid
De levensmiddelenindustrie geeft de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid. Daarom startte n de fabrikanten vorige week al met een risico-inventarisatie. Op basis van deze risico-inventarisatie en de gegevens van de NVWA verwacht de FNLI dat er geen recall van producten uit de supermarkt nodig is. Bij nieuwe informatie, zoals de verwachtte definitieve lijst van de NVWA, kijken fabrikanten hier opnieuw naar.
Tracering
Aan de hand van de lijst eicodes van de NVWA kunnen levensmiddelenfabrikanten bepalen of hun leverancier een besmet ei heeft geleverd. Ook heeft de leverancier een meldplicht naar de fabrikanten als er fipronil in hun eieren is gevonden. Indien er besmette eieren aan fabrikanten geleverd zijn, mogen deze niet meer gebruikt worden in de productie van levensmiddelen.
Lees ook:
‘De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein ( )
- Foodwatch eist rectificatie NVWA over advies ei-consumptie ( )
- Pluimveehouders boos over uitspraken NVWA (
- NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren ()
- NVWA waarschuwt voor eieren besmet met fipronil ( )
- NVWA blokkeert uit voorzorg ‘tientallen pluimveebedrijven’ om fipronil (27 juli 2017)
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector
De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedingsmiddelenproducenten. Door de explosief gestegen energiekosten komen zij steeds meer in het nauw. Een groeiend aantal producenten in verschillende sectoren ziet daarmee zelfs hun continuïteit in gevaar komen. Dat treft niet alleen individuele bedrijven, maar inmiddels ook volledige...
Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen
Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen
Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.