FNLI: Producten waarin ei is verwerkt zijn veilig

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte 3 augustus bekend dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig kunnen worden gegeten. FNLI kwam tot die conclusie op basis van de beschikbare informatie. Levensmiddelenfabrikanten onderzoeken of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren na te gaan.

Voedselveiligheid

De levensmiddelenindustrie geeft de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid. Daarom startte n de fabrikanten vorige week al met een risico-inventarisatie. Op basis van deze risico-inventarisatie en de gegevens van de NVWA verwacht de FNLI dat er geen recall van producten uit de supermarkt nodig is. Bij nieuwe informatie, zoals de verwachtte definitieve lijst van de NVWA, kijken fabrikanten hier opnieuw naar.

Tracering 

Aan de hand van de lijst eicodes van de NVWA kunnen levensmiddelenfabrikanten  bepalen of hun leverancier een besmet ei heeft geleverd. Ook heeft de leverancier een meldplicht naar de fabrikanten als er fipronil in hun eieren is gevonden. Indien er besmette eieren aan fabrikanten geleverd zijn, mogen deze niet meer gebruikt worden in de productie van levensmiddelen.

Lees ook:

‘De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein ( )

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Cameratoezicht slachthuizen NVWA genomineerd voor Innovatieprijs Toezicht 2022

Cameratoezicht slachthuizen NVWA genomineerd voor Innovatieprijs Toezicht 2022

De pilot cameratoezicht in slachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is genomineerd voor de Innovatieprijs Toezicht 2022. 16 juni maakt de vakjury op het Toezichtfestival de winnaar bekend. Daarnaast kan het publiek online stemmen voor de publieksprijs.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.