FNLI: 'Uitspraken hoofd NVWA generaliserend'

20 maart 2014

RIJSWIJK - Branchevereniging FNLI vindt de uitspraken van inspecteur-generaal Harry Paul in het Financieele Dagblad over voedselfraude generaliserend. Paul beweerde dat het voedingsmiddelenfabrikanten, met name producenten van vlees en vleesproducten, aan ethisch besef ontbreekt.

"De terechte grote aandacht voor fraudeurs en wetsovertreders, mag niet het beeld van de werkelijkheid vertekenen, waarin de grote meerderheid van bedrijven dag in dag uit alles in het werk stelt goed, veilig en betaalbaar voedsel op de markt te brengen."

De FNLI meent dat bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers en uiteindelijk de consument beschamen en wetgeving met voeten treden, geen deel uit mogen maken van de voedselketen. "Het is daarom goed dat ook de overheid maatregelen neemt en dit soort bedrijven hard aanpakt."

De FNLI vindt het terecht dat de NVWA in haar toezicht meer aandacht besteedt aan productintegriteit. Dit onderwerp staat dan ook hoog op de agenda van de Taskforce Voedselvertrouwen, waar het bedrijfsleven actief aan deelneemt om de borging van productintegriteit als aanvulling van de bestaande kwaliteitssystemen op te nemen.

Reactie CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt geschrokken te zijn van de zorgen die de NVWA uit over de vleessector. "Het lijkt er hierdoor op dat de NVWA meer informatie heeft dan ze naar buiten brengt", aldus Marc Jansen, directeur van het CBL.

Het CBL roept de NVWA op sneller en meer informatie te delen met de retail. De supermarktkoepel doelt daarmee op informatie waar de NVWA over beschikt op basis van haar opsporingsbevoegdheid. "Hierdoor kan de retail ook sneller leveranciers corrigeren of naar een andere leverancier zoeken."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?