FNLI verbaasd over fraudemeldpunt van Consumentenbond

De FNLI is verbaasd dat de Consumentenbond een meldpunt Voedselfraude is gestart. “Op welke grond is de Consumentenbond tot de conclusie gekomen dat de meldpunten van de NVWA niet zouden functioneren?”, vraagt FNLI-directeur Philip den Ouden zich af.

Volgens hem heeft de NVWA al jaren een meldpunt voor anonieme klachten uit de keten. Sinds juni 2014 is daar ook nog een speciaal meldpunt voor fraude in de vleesketen bijgekomen.

“Verandert het openstellen van nog een meldpunt, maar nu bij de Consumentenbond, opeens aan de effectiviteit daarvan? Ik heb het antwoord nog niet gezien”, reageert Den Ouden op Foodlog.

Sheriff-uniform

Ook vraagt hij zich af wat de Consumentenbond doet als er een melding binnenkomt? "Trekt directeur Bart Combée zijn Sheriff-uniform aan om te gaan rechercheren? Wordt de NVWA ingelicht? Wordt de klacht vertrouwelijk behandeld en hoe is dat geborgd?”

De FNLI stelt groot voorstander te zijn van meldpunten en ziet het als goede methode om overtredingen in de keten zo snel mogelijk op te sporen. “Maar deze meldpunten moeten wel beheerd worden door de overheid, die toeziet op naleving van wetgeving en sanctionerend kan optreden.”

Reactie Consumentenbond

"Bijzonder", reageert Bart Combée op zijn beurt weer op twitter. "De FNLI had ook iedere bijdrage aan fraudebestrijding kunnen verwelkomen."

Lees ook:

Consumentenbond start meldpunt voedselfraude (23 juni 2015)

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren,...

Voedselfraude smaakt criminelen naar meer

Fraude met voedsel loont, meldt het Nieuwsblad. De eiercrisis is er maar een voorbeeld van. “Criminelen hebben hun actieterrein de laatste jaren verlegd”, zegt Chris Vansteenkiste, het Vlaamse hoofd van de cel Voedselfraude bij Europol. “Vroeger maakten ze luxeproducten na. Nu frauderen ze met alledaagse dingen, zoals ons voedsel.” Het gaat niet alleen om gevallen van verboden stoffen. Goedkope wijn verkocht als dure, pinda’s in de hazelnootpasta of versneden olijfolie zijn voorbeelden van ongevaarlijke fraude. Maar het is fraude en het gaat om grote bedragen. In het eerste kwartaal van dit jaar...

Start groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude

Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020-programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’.  Dit onderzoeksproject is een van ‘s werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit. Voedselfraude Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe en kost niet-frauderende producenten...