FNLI verbaasd over fraudemeldpunt van Consumentenbond

De FNLI is verbaasd dat de Consumentenbond een meldpunt Voedselfraude is gestart. “Op welke grond is de Consumentenbond tot de conclusie gekomen dat de meldpunten van de NVWA niet zouden functioneren?”, vraagt FNLI-directeur Philip den Ouden zich af.

Volgens hem heeft de NVWA al jaren een meldpunt voor anonieme klachten uit de keten. Sinds juni 2014 is daar ook nog een speciaal meldpunt voor fraude in de vleesketen bijgekomen.

“Verandert het openstellen van nog een meldpunt, maar nu bij de Consumentenbond, opeens aan de effectiviteit daarvan? Ik heb het antwoord nog niet gezien”, reageert Den Ouden op Foodlog.

Sheriff-uniform

Ook vraagt hij zich af wat de Consumentenbond doet als er een melding binnenkomt? "Trekt directeur Bart Combée zijn Sheriff-uniform aan om te gaan rechercheren? Wordt de NVWA ingelicht? Wordt de klacht vertrouwelijk behandeld en hoe is dat geborgd?”

De FNLI stelt groot voorstander te zijn van meldpunten en ziet het als goede methode om overtredingen in de keten zo snel mogelijk op te sporen. “Maar deze meldpunten moeten wel beheerd worden door de overheid, die toeziet op naleving van wetgeving en sanctionerend kan optreden.”

Reactie Consumentenbond

"Bijzonder", reageert Bart Combée op zijn beurt weer op twitter. "De FNLI had ook iedere bijdrage aan fraudebestrijding kunnen verwelkomen."

Lees ook:

Consumentenbond start meldpunt voedselfraude (23 juni 2015)

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook

Verdachten vervalsen Nutrilon-etiket opgepakt

De politie heeft twee verdachten gearresteerd die verdacht worden van het vervalsen van etiketten op Nutrilon-babyvoeding van Nutricia. Wat hun rol precies is, wordt nog onderzocht. Nutricia waarschuwde eerder voor blikken zuigelingenvoeding Nutrilon Pepti 1 en Pepti 2 (bedoeld voor baby’s met een koemelkallergie), waarin geen koemelkvrije voeding zit. Vervalste etiketten Er zouden namelijk, buiten het reguliere verkoopkanaal, blikjes Nutrilon Nenatal 1 in de omloop zijn gebracht, met daarop vervalste etiketten van de koemelkvrije voeding Pepti 1 en Pepti 2. Kinderen met een koemelkallergie die...

Kaashandel schuldig aan fraude

De kaashandel uit Veenendaal die structureel de THT-datum op voorverpakte zuivel aanpaste, is veroordeeld tot een boete van 90.000 euro. De 4 bestuurders kregen ook elk een boete en werkstraffen en een tussenhandelaar kreeg een geldboete. Er was een ton boete geëist. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde de verdachten en het bedrijf onder andere voor valsheid in geschrifte. Medewerkers van de kaashandel veranderden de tenminste-houdbaar-tot-datum van de producten door een sticker over de oude datum te plakken, of door de oude datum met thinner of aceton weg te poetsen en er een nieuwe datum...

‘Lamsvlees van kalkoen' is bekend bij NVWA

De NVWA weet dat slagers kalkoenvlees soms verkopen als lamsvlees. Een maand geleden is dat door de NVWA zelf ook weer geconstateerd. Er loopt al een onderzoek. Dat antwoordt minister Schippers (VWS) op Kamervragen naar aanleiding van tv-programma de Keuringsdienst van Waarde. In de tv-uitzending op 16 april werden onverpakte producten onderzocht die door slagers als lamsvlees werden verkocht. 4 van de 10 monsters bleken toen geheel of gedeeltelijk uit kalkoenvlees te bestaan. Schippers geeft aan dat al een NVWA-onderzoek naar dergelijke praktijken loopt. Als de programmamakers de namen van de...