FNLI verbaasd over fraudemeldpunt van Consumentenbond

De FNLI is verbaasd dat de Consumentenbond een meldpunt Voedselfraude is gestart. “Op welke grond is de Consumentenbond tot de conclusie gekomen dat de meldpunten van de NVWA niet zouden functioneren?”, vraagt FNLI-directeur Philip den Ouden zich af.

Volgens hem heeft de NVWA al jaren een meldpunt voor anonieme klachten uit de keten. Sinds juni 2014 is daar ook nog een speciaal meldpunt voor fraude in de vleesketen bijgekomen.

“Verandert het openstellen van nog een meldpunt, maar nu bij de Consumentenbond, opeens aan de effectiviteit daarvan? Ik heb het antwoord nog niet gezien”, reageert Den Ouden op Foodlog.

Sheriff-uniform

Ook vraagt hij zich af wat de Consumentenbond doet als er een melding binnenkomt? "Trekt directeur Bart Combée zijn Sheriff-uniform aan om te gaan rechercheren? Wordt de NVWA ingelicht? Wordt de klacht vertrouwelijk behandeld en hoe is dat geborgd?”

De FNLI stelt groot voorstander te zijn van meldpunten en ziet het als goede methode om overtredingen in de keten zo snel mogelijk op te sporen. “Maar deze meldpunten moeten wel beheerd worden door de overheid, die toeziet op naleving van wetgeving en sanctionerend kan optreden.”

Reactie Consumentenbond

"Bijzonder", reageert Bart Combée op zijn beurt weer op twitter. "De FNLI had ook iedere bijdrage aan fraudebestrijding kunnen verwelkomen."

Lees ook:

Consumentenbond start meldpunt voedselfraude (23 juni 2015)

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook

Fraude met invoerrechten melkpermeaat

Een transportbedrijf in Barneveld wordt ervan verdacht melkpermeaat bij de douane aan te geven als weipermeaat. Hierdoor zou naar schatting 4 miljoen euro aan invoerrechten zijn ontdoken. De Fiod heeft vorige week, onder leiding van het Functioneel Parket, 3 doorzoekingen gedaan: in 2 woningen, in Putten en Garderen, en in een bedrijfspand in Barneveld. Er is één aanhouding verricht. Bij de invoer vanuit Zwitserland zou het transportbedrijf melkpermeaat als weipermeaat aangegeven hebben, waardoor te weinig invoerrechten zijn afgedragen. Het onderzoek is gestart nadat de EU de lidstaten heeft gevraagd...

Selten krijgt 2,5 jaar cel

Willy Selten uit Oss is veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft hij zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte door paardenvlees te verkopen als rundvlees. Tegen de vleeshandelaar was 5 jaar geëist. De rechtbank stelt dat Selten het imago van de Nederlandse vleessector in binnen- en buitenland heeft geschaad, evenals het consumentenvertrouwen. Dat meldt de NOS. Daarnaast heeft hij maatschappelijke onrust veroorzaakt en dat is volgens de rechter ernstig, vooral als het om voedsel gaat. Lees ook: Vijf jaar geëist tegen Willy Selten om paardenvlees (26 maart 2015)...

'Ontwikkel eigen normen tegen foodschandalen'

'Ontwikkel eigen normen tegen foodschandalen'

Foodbedrijven moeten - als reactie op voedselschandalen - meer doen dan alleen maar voldoen aan standaarden en wetgeving. Bedrijven die zich onderscheiden, ontwikkelen eigen normen en gebruiken deze om risico’s te beheersen, efficiency te vergroten, hun merk te beschermen en handelsbarrières te creëren. Dat stelt PwC in de publicatie Food trust – Giving...