Food goed vertegenwoordigd in de KVK Innovatie Top 100

kvk top 100

De top 10 van de KVK Innovatie Top 100 is voor eenderde gevuld met food-gerelateerde bedrijven. Tea by Me staat op plek 2 en de zesde plaats is voor aQuista. Op nummer 8 is ElkeMelk geëindigd.

De KVK Innovatie Top 100 wordt jaarlijst gepubliceerd en belicht 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Dit jaar is dat de Somnox slaaprobot van de TU Delft.

Op plek 2 volgt het eerste food bedrijf van de lijst. Tea by Me maakt kwaliteitsthee van Nederlandse bodem. Door het Nederlandse klimaat was dat voorheen niet mogelijk, maar na acht jaar ontwikkelen heeft het bedrijf de theeplant Camellia Sinensis winterhard kunnen maken. De thee heeft een transparante korte keten, want kweek en productie gebeuren beide in Noord-Brabant, wat zorgt voor relatief weinig CO2-uitstoot. De thee, die verwerkt kan worden tot alle theesoorten - wit, groen, zwart, wit en oolong - is onder de merknaam JOAN local teamakers te koop bij negenhonderd winkels in Nederland, waaronder Plus en Spar.

De Delftste start-up aQuista eindigde als zesde in de lijst. Met de Barsha-pomp van het bedrijf kunnen boeren tegen veel minder kosten water oppompen voor de irrigatie van landbouwgrond. De innovatieve pomp wordt met een waterrad aangedreven en gebruikt geen fossiele brandstoffen. Het is de eerste hydro-aangedreven pomp, de meest kosteneffectieve waterheftechniek. Inmiddels heeft aQuista de Barsha-pompen in meer dan 21 landen ingezet.

Het laatste food bedrijf in de top 10 is ElkeMelk. Het bedrijf uit Molenaarsgraaf, dat op nummer 8 staat, laat zien van welke koe de melk in een melkpak komt. Nadat de koe is gemolken, gaat de melk door naar een geautomatiseerd laboratorium voor microscopische analyse. Vervolgens wordt de goedgekeurde melk gepasteuriseerd en afgevuld in een fles met label waarop staat bij welke koe deze melk vandaan komt. Het systeem verkort de keten, want de boer verkoopt de melk direct aan de supermarkt.

Ook buiten de top 10 zijn meerdere food bedrijven vertegenwoordigd. Sobatech Services staat bijvoorbeeld op de twaalfde plek. De HOT&COOL-technologie van het bedrijf kan de temperatuur van deeg 'inline' regelen. Op nummer 14 staat The Flower Farm, een merk dat palmolievrije margarineproducten maakt met onder andere sheaboter als ingrediënt. Als laatste lichten we de Crunchy Peas van BitesWeLove uit, die op de 32e plek eindigde. Deze, naar eigen zeggen gezonde, snack wordt gemaakt op basis van noten, bonen en erwten en is vergelijkbaar met de borrelnoot.

Bekijk de hele KVK Innovatie Top 100 hier.

Lees ook
Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.

KIDV en KVK starten innovatief verpakken-uitdaging

KIDV en KVK starten innovatief verpakken-uitdaging

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Kamer van Koophandel (KVK) starten de Business Challenge Innovatief Verpakken. Deelnemers dienen een verpakkingschallenge vanuit een bedrijf in, waarna ze in contact kunnen komen met partijen die oplossingen bieden.

"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie? Er wordt enorm veel geïnnoveerd in de voedselsector,...