Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar

op 14 - MBO LIFE College_496252423

Er dreigt een tekort aan goed opgeleide medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie. Daarom zetten bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en brancheverenigingen gezamenlijk een nieuwe opleiding op in Vlaardingen. De Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar. De opleiding opent voorjaar 2019 de deuren.

Friesland Campina, Meneba, Royal Steensma, Farm Frites en Verstegen voerden ruim vijf jaar geleden de eerste verkennende gesprekken op weg naar een goede food-opleiding in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De Lentiz onderwijsgroep sloot al snel aan en ook de FNLI steunde het project. Alleen een pand was nog nodig, dat werd het voormalige onderkomen  van de gemeente Vlaardingen, vlak naast de vestiging van Royal Steensma. Nog even en ‘het innovatielab waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen innoveren, creëren en inspireren’ kan daar de eerste studenten en bezoekers ontvangen.

School en praktijk

Lentiz startte drie jaar geleden met de opleiding ‘Voeding & Technologie’. Ook al was het idee voor de Food Innovation Academy toen nog een stip op de horizon. Rianne de Graaf, directeur LIFE College van Lentiz onderwijsgroep: “We wisten waar we heen wilden, dus zijn we in samenspraak met de andere deelnemende partijen gewoon van start gegaan.” De eerste lichting studenten is inmiddels afgestudeerd. Ze hebben allemaal een baan gevonden bij de bedrijven die zich verbonden hebben aan de Food Innovation Academy. “Een baangarantie is onderdeel van onze foodopleidingen.”

Techniek en chemie

Cas Stapersma, derdejaars student Voeding & Technologie (mbo niveau 4) begon als tweede lichting van de opleiding Food. Hij had vrienden die chemie studeerden, maar dat trok hem niet. Wel was hij vanwege zijn sportieve leven al veel bezig met voeding en bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten. “Toen hoorde ik van een vriend over deze opleiding. Tijdens de voorlichting en vooral na het bijbehorende bedrijfsbezoek aan Royal Steensma wist ik zeker dat ik dit wilde. Ik leer nu echt wat een koolhydraat is, wat een eiwit doet, wat je ermee kunt.”

“Er is nog veel onbekend over de voedingsmiddelensector”, weet Stapersma. “In mijn omgeving hoor ik ook dat mensen alleen aan lopende banden en haarnetjes denken. Maar als je ziet hoeveel techniek en chemie er bij komt kijken, wordt het een heel andere wereld.” Doordat hij tijdens de opleiding met alle sectoren in contact kwam, kon hij goed zijn weg vinden. Zijn interesse ligt inmiddels bij de zuivel. “Een mooi deel van de voedingsmiddelenindustrie met een hoge mate van automatisering. Dat trekt me.”

op 12-13 Food Innovation Academy Beeld: Food Innovation Academy

MBO in food

Als het nieuwe pand komend voorjaar de deuren opent, herbergt het vier verdiepingen met laboratoria, proeffabrieken, een auditorium en een try & taste-ruimte op de begane grond. Het moet dé plek voor voedingsonderwijs worden en toekomstige studenten inspireren om de opleiding te gaan volgen. Ook biedt de opleiding de deelnemende bedrijven de ruimte en mogelijkheden om hun nieuwe producten en innovaties te testen en te presenteren. Consumenten kunnen komen lunchen, bedrijven kunnen ruimtes huren om presentaties te houden en ondertussen werken de studenten aan opdrachten en onderzoeken die rechtstreeks van de deelnemende bedrijven komen.

Tekst: Michelle de Koning

Het volledige artikel is te lezen in EVMI 6 2018.

Meer lezen? Neem een proefabonnement op EVMI en vraag twee gratis proefnummers aan.

Lees ook
DÜBÖR nieuwe partner van Food Innovation Academy

DÜBÖR nieuwe partner van Food Innovation Academy

De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft er een nieuwe partner bij. DÜBÖR Nederland, producent van hoogwaardige plantaardige (biologische) lossingsoliën voor bakbewerkingen, heeft zich aangesloten bij het kennis- en innovatiecentrum.

Food Innovation Academy breidt uit met kantoortoren

Food Innovation Academy breidt uit met kantoortoren

De Food Innovation Academy (FIA) breidt uit met de kantoortoren die is gevestigd voor het huidige pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. FIA bereikte overeenstemming met de gemeente Vlaardingen over de aankoop van de hoogbouw. De toren is nu officieel eigendom geworden van Royal Steensma, die de hoogbouw vervolgens weer ter beschikking stelt...

FIA sluit partnerdeal met Veenhuizen Groep

FIA sluit partnerdeal met Veenhuizen Groep

Het regionale foodpraktijkhuis Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft een partnerdeal gesloten met de Veenhuizen Groep in Voorthuizen voor de levering van ovens en remrijskasten van het Duitse merk MIWE. De deal behelst verder een vriescel en een koelcel.