‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

WEF-food-innovation

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen.

“Wereldwijde voedselsystemen zijn vandaag de dag onhoudbaar voor zowel mensen als de planeet. Miljarden mensen blijven ondervoed, de milieulast is zwaar, een groot deel wordt verspild en veel van de producenten leven in armoede.” Zo luidt de snoeiharde opening het rapport Innovation with a Purpose dat vandaag werd gepubliceerd. Samen met consultants McKinsey & Company onderzoekt het WEF de rol van moderne technologie in het verbeteren van de voedselketen.

Disruptieve twaalf

Het WEF identificeert twaalf technologieën en innovaties die de voedselsector kunnen helpen bij het aanpakken van de wereldwijde duurzaamheidskwesties. Daaronder vallen onder meer plantaardige eiwitten, sensortechnologie voor voedselveiligheid, gepersonaliseerde voeding, big data, blockchain, Internet of Things, gentechnologie en biologische bestrijdingsmiddelen. Door deze technologieën op grote schaal toe te passen zouden in 2030 opbrengsten honderden miljoenen tonnen hoger kunnen liggen, honderden miljoenen kubieke meters water worden bespaard en het inkomen van miljoenen boeren kunnen worden verbeterd.

Barrières

Wat houdt ons tegen? Voordat de sector de problemen op wereldschaal aankan, staat de sector voor grote praktische uitdagingen. Volgens het rapport loopt de voedselsector “decennia” achter op andere industrieën, met name in ontwikkelende landen. Er worden minder investeringen aangetrokken en er is minder technologische innovatie dan in bijvoorbeeld de medische sector, waar tien keer zo veel miljarden worden uitgegeven aan innovatie.

Slechts 1,1 procent van alle technologische innovaties krijgt de kans om uit te groeien; de meeste innovatieve startups houden binnen vijf jaar op te bestaan. Het opschalen van innovaties is moeilijk vanwege de gefragmenteerde, complexe ketens, consumenten die gewend zijn aan goedkoop voedsel, en overheden die zich intensief met voedselveiligheid bezig houden.

Lees ook
Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

De LTO liet de houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid onderzoeken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de consumenten aangeeft duurzaam te willen consumeren. Een veel kleiner deel lijkt dit ook daadwerkelijk te doen. De LTO geeft aan dat verduurzamingsbeleid zich niet alleen op de agrarische sector moet richten.

Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Wetenschapper Björn Kok ontwikkelde een nieuwe methode om te berekenen hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweekvis. Hieruit komt het beeld naar voren dat kweekvis duurzamer is dan gedacht.