‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

WEF-food-innovation

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen.

“Wereldwijde voedselsystemen zijn vandaag de dag onhoudbaar voor zowel mensen als de planeet. Miljarden mensen blijven ondervoed, de milieulast is zwaar, een groot deel wordt verspild en veel van de producenten leven in armoede.” Zo luidt de snoeiharde opening het rapport Innovation with a Purpose dat vandaag werd gepubliceerd. Samen met consultants McKinsey & Company onderzoekt het WEF de rol van moderne technologie in het verbeteren van de voedselketen.

Disruptieve twaalf

Het WEF identificeert twaalf technologieën en innovaties die de voedselsector kunnen helpen bij het aanpakken van de wereldwijde duurzaamheidskwesties. Daaronder vallen onder meer plantaardige eiwitten, sensortechnologie voor voedselveiligheid, gepersonaliseerde voeding, big data, blockchain, Internet of Things, gentechnologie en biologische bestrijdingsmiddelen. Door deze technologieën op grote schaal toe te passen zouden in 2030 opbrengsten honderden miljoenen tonnen hoger kunnen liggen, honderden miljoenen kubieke meters water worden bespaard en het inkomen van miljoenen boeren kunnen worden verbeterd.

Barrières

Wat houdt ons tegen? Voordat de sector de problemen op wereldschaal aankan, staat de sector voor grote praktische uitdagingen. Volgens het rapport loopt de voedselsector “decennia” achter op andere industrieën, met name in ontwikkelende landen. Er worden minder investeringen aangetrokken en er is minder technologische innovatie dan in bijvoorbeeld de medische sector, waar tien keer zo veel miljarden worden uitgegeven aan innovatie.

Slechts 1,1 procent van alle technologische innovaties krijgt de kans om uit te groeien; de meeste innovatieve startups houden binnen vijf jaar op te bestaan. Het opschalen van innovaties is moeilijk vanwege de gefragmenteerde, complexe ketens, consumenten die gewend zijn aan goedkoop voedsel, en overheden die zich intensief met voedselveiligheid bezig houden.

Lees ook
HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...

Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Dat terwijl een groot deel van de consumenten wel zegt rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. BEUC onderzocht via een enquête de mening van...