Food Technology: De leugens op mijn bord

Food Technology IJsbrand Velzeboer

IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en schrijver, vertelt tijdens zijn lezing op vakbeurs Food Technology over de zwakke plekken in de voedselketen. 

In zijn laatstverschenen boek ‘De leugens op mijn bord’ worden een paar rotte plekken in de voedselketen geopenbaard. Hoe terecht zijn de prijsstijgingen van onze boodschappen eigenlijk? Zijn dit geen inhaal margecorrecties van de producenten als gevolg van de jarenlange prijsdruk vanuit de retail? Hoe integer zijn de supermarkt inkopers als het om de inkoopvoorwaarden gaat? Werkt men volgens de wet OHP (Oneerlijke Handels Praktijken) dat op 1 november 2021 van kracht ging? Welke opkomende voedselveiligheidsrisico’s zijn er aan die de overheid NIET ziet? Welke gezondheidsgevaren zijn verbonden aan de PFAS (Poly en perFluor Alkyl Stoffen) contaminaties, de Oekraïense oorlogschemie, de palmolievervuiling?

Over de spreker

IJsbrand Velzeboer (70) is een voedingsmiddelentechnoloog die zich met zijn bedrijf bezighoudt met voedselveiligheid, inspecties en onderzoek. Er zijn vijf boeken van zijn hand verschenen die op luchtige wijze de lezer door het woud aan regels en gezondheid bedreigingen heen loodst.

Food Technology richt zich op professionals in de voedingsmiddelenindustrie: levensmiddeltechnologen, procestechnologen, machinebouwer, voedselveiligheidsspecialisten, kwaliteitsmanagers of inkopers. Weten wat er speelt? Kom op 12 en 13 april naar Food Technology in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Aanmelden voor Food Technology

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: High pressure processing als middel tegen verspilling

Food Technology: High pressure processing als middel tegen verspilling

High pressure processing kan een middel zijn tegen verspilling. Op vakbeurs Food Technology vertelt Jasper van Altena, voedingsmiddelentechnoloog bij Pascal Processing, hierover tijdens zijn lezing.

Food Technology: Hoe de zuivelketen sneller, korter en transparanter kan

Food Technology: Hoe de zuivelketen sneller, korter en transparanter kan

Na jaren van schaalvergroting, kostenreductie en kwaliteitsverbetering in de zuivelindustrie, kunnen we terug naar een kleinere schaal. Op dit moment staan er vier mini-melkfabrieken in op Nederlandse boerderijen, waarin de melk binnen 24 uur van de koe bij de consument terecht komt. Een nieuwe waardeketen waarin de individuele boer en koe weer uniek...

Food Technology: Robotica in de food, uitdagingen en mogelijkheden

Food Technology: Robotica in de food, uitdagingen en mogelijkheden

Robots en cobots worden steeds meer toegepast in de foodindustrie. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn de omgevingscondities en vooral de benodigde intelligentie en flexibiliteit. Doordat food producten meestal niet vormvast en daardoor onvoorspelbaar zijn, zijn er vaak geavanceerde vision systemen en ook speciale tooling nodig om succesvol te...