Food Technology: De leugens op mijn bord

Food Technology IJsbrand Velzeboer

IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en schrijver, vertelt tijdens zijn lezing op vakbeurs Food Technology over de zwakke plekken in de voedselketen. 

In zijn laatstverschenen boek ‘De leugens op mijn bord’ worden een paar rotte plekken in de voedselketen geopenbaard. Hoe terecht zijn de prijsstijgingen van onze boodschappen eigenlijk? Zijn dit geen inhaal margecorrecties van de producenten als gevolg van de jarenlange prijsdruk vanuit de retail? Hoe integer zijn de supermarkt inkopers als het om de inkoopvoorwaarden gaat? Werkt men volgens de wet OHP (Oneerlijke Handels Praktijken) dat op 1 november 2021 van kracht ging? Welke opkomende voedselveiligheidsrisico’s zijn er aan die de overheid NIET ziet? Welke gezondheidsgevaren zijn verbonden aan de PFAS (Poly en perFluor Alkyl Stoffen) contaminaties, de Oekraïense oorlogschemie, de palmolievervuiling?

Over de spreker

IJsbrand Velzeboer (70) is een voedingsmiddelentechnoloog die zich met zijn bedrijf bezighoudt met voedselveiligheid, inspecties en onderzoek. Er zijn vijf boeken van zijn hand verschenen die op luchtige wijze de lezer door het woud aan regels en gezondheid bedreigingen heen loodst.

Food Technology richt zich op professionals in de voedingsmiddelenindustrie: levensmiddeltechnologen, procestechnologen, machinebouwer, voedselveiligheidsspecialisten, kwaliteitsmanagers of inkopers. Weten wat er speelt? Kom op 12 en 13 april naar Food Technology in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Aanmelden voor Food Technology

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: Marel over de toekomst van datagedreven automatisering

Food Technology: Marel over de toekomst van datagedreven automatisering

De toekomstvisie van Marel is een wereld waarin kwaliteitsvoedsel op een duurzame en betaalbare manier wordt verwerkt. In een lezing op vakbeurs Food Techology geeft Ronald Melskens van Marel een korte inleiding over hoe Marel Prepared Foods deze voornemens omzet in daden, waarbij de nadruk ligt op innovaties op het gebied van datagedreven automatisering...

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Food Technology: Desinfectie met insitu chloor uit zoutelectrolyse

Food Technology: Desinfectie met insitu chloor uit zoutelectrolyse

Omschakelingstappen in producten op een proceslijn betekend vaak een reinigingstap. De tijd die daarmee gemoeid is, gaat direct af van de productietijd en is daarom kostbaar. Daarnaast is het gebruikte water, energie en chemicaliën een extra kostenpost.