Foodbedrijven doen te weinig aan CO2-uitstoot

21 mei 2014

DEN HAAG - De 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig om klimaatverandering aan te pakken. Ze dragen zelf bij aan het probleem, vooral in de toeleveringsketen. Als hun gezamenlijke CO2-uitstoot zou worden vergeleken met die van landen, zouden zij qua vervuiling op plek 25 staan.

Dat meldt Oxfam Novib in het rapport Standing on the Sidelines, dat is gepresenteerd als onderdeel van de internationale Behind the Brands campagne. Deze campagne richt zich op het sociale en milieubeleid van de 10 grootste levensmiddelenbedrijven in de wereld.

Het gaat om Associated British Foods (ABF), Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo en Unilever. Deze 10 samen produceren jaarlijks 263,7 miljoen ton broeikasgassen, heeft Oxfam becijferd. Dit is een even grote uitstoot als alle Scandinavische landen bij elkaar.

Toeleveringsketen

Ongeveer 29,8 miljoen ton hiervan komt uit de eigen directe bedrijfsvoering. De helft komt voor rekening van de productie van landbouwgewassen in de toeleveringsketen. Juist deze uitstoot wordt niet gedekt door de doelen die de bedrijven zich zelf hebben gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Oxfam Novib noemt ze hierin nalatig.

Ook roeren ze zich te weinig in openbare debatten over de aanpak van klimaatverandering. Uitzonderingen hierin zijn Unilever en Nestlé en in mindere mate Coca-Cola en Mars.

Nu al schade

Een aantal bedrijven leidt nu al schade door de klimaatverandering. Unilever zegt hierdoor jaarlijks 300 miljoen euro te verliezen door overstromingen en extreme kou. General Mills meldt begin 2014 62 productiedagen (zo’n 3 tot 4 procent) te hebben verloren door extreem weer.

Oxfam Novib heeft becijferd dat met name Kellogg en General  Mills slecht scoren op hun beleid om klimaatverandering tegen te gaan. De organisatie roept deze bedrijven op hun uitstoot bij de productie van landbouwgewassen bekend te maken evenals hun meest vervuilende leveranciers. Verder vindt Oxfam dat zij voor hun toeleveranciers reductiedoelen moeten opstellen.

Prijzen stijgen

Door klimaatverandering en stijgende graanprijzen zal de consumentenprijs van de cornflakes van Kellogg’s en Kix Cereal van General Mills de komende 15 jaar tot 44 procent duurder kunnen worden, verwacht Oxfam Novib.

Lees ook:

Foodbedrijven verbeteren sociaal en milieubeleid (26 februari 2014)

Altijd op de hoogte blijven?