Foodlab Brabant start voor duurzame ideeën
Studenten van HAS Hogeschool gaan de komende tien weken op zoek naar ideeën voor een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst. In het provinciehuis wordt het Foodlab Brabant opgezet, waar ze dagelijks werken aan gezonde concepten die goed zijn voor mens, dier en milieu.
De 65 studenten volgen het speciale onderwijsprogramma Voedseltransitie. Met deze Minor willen HAS Hogeschool en het Transitieteam Brabantse Agrofood met steun van de provincie Noord-Brabant de overgang naar een duurzame agrofoodketen (van grond tot mond) stimuleren. Dit gebeurt aan de hand van 12 opdrachten.
Ook financieel onderbouwen
De ideeën in het ‘laboratorium’ richten zich onder meer op innovaties in productiemethoden en voedselproducten. Maar tegelijkertijd moeten de studenten hun ideeën wel financieel onderbouwen en zó vormgeven dat consumenten het aantrekkelijk vinden om te kopen. Zo leren ze tevens om na te denken over de waarde van voedsel.
In de praktijk
“Natuurlijk hopen we dat hun ontdekkingstocht nu al ideeën oplevert die mogelijk snel in de praktijk gebracht kunnen worden”, vertelt Marjo Baeten, die vanuit de HAS het project begeleidt.
De verrichtingen en vorderingen van de studenten zijn vanaf maandag te volgen via twitter (@foodlabbrabant) en Facebook (foodlabbrabant).
Slotevent
De HAS Minor Voedseltransitie wordt op 10 november afgesloten met een speciaal slotevent in het ptrovinciehuis, waarbij de studenten hun eindresultaten presenteren.
Lees ook:
Meer over
Lees ook
Vijf jaar Smart Food Alliance
Al vijf jaar zet de Smart Food Alliance zich in voor het ontwikkelen van duurzame, gezonde en eerlijke voedselketens door betere samenwerking en meer innovatie. Dit jubileum werd gevierd in aanwezigheid van Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen
Duurzaamheid staat bij veel bedrijven op de agenda, maar er is nog een lange weg te gaan. Dat zegt Cees Elemans van ING tijdens zijn presentatie ‘Verankering van duurzaamheid in uw businessmodel’ op Food Technology 2022.
Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen
De provincie Gelderland start met het programma Gelderland van Morgen, waarmee de provincie het voedselaanbod wil vergroenen. Ondernemers kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma.