Foodlab Brabant start voor duurzame ideeën

Studenten van HAS Hogeschool gaan de komende tien weken op zoek naar ideeën voor een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst. In het provinciehuis wordt het Foodlab Brabant opgezet, waar ze dagelijks werken aan gezonde concepten die goed zijn voor mens, dier en milieu.

De 65 studenten volgen het speciale onderwijsprogramma Voedseltransitie. Met deze Minor willen HAS Hogeschool en het Transitieteam Brabantse Agrofood met steun van de provincie Noord-Brabant de overgang naar een duurzame agrofoodketen (van grond tot mond) stimuleren. Dit gebeurt aan de hand van 12 opdrachten.

Ook financieel onderbouwen

De ideeën in het ‘laboratorium’ richten zich onder meer op innovaties in productiemethoden en voedselproducten. Maar tegelijkertijd moeten de studenten hun ideeën wel financieel onderbouwen en zó vormgeven dat consumenten het aantrekkelijk vinden om te kopen. Zo leren ze tevens om na te denken over de waarde van voedsel.

In de praktijk

“Natuurlijk hopen we dat hun ontdekkingstocht nu al ideeën oplevert die mogelijk snel in de praktijk gebracht kunnen worden”, vertelt Marjo Baeten, die vanuit de HAS het project begeleidt.

De verrichtingen en vorderingen van de studenten zijn vanaf maandag te volgen via twitter (@foodlabbrabant) en Facebook (foodlabbrabant).

Slotevent

De HAS Minor Voedseltransitie wordt op 10 november afgesloten met een speciaal slotevent in het ptrovinciehuis, waarbij de studenten hun eindresultaten presenteren.

Lees ook:

Lees ook
Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Onderwijsinstituut Aeres is voor het Educatief Programma Floriade op zoek naar vraagstukken en projecten rondom duurzaamheid, waar leerlingen en studenten mee aan de slag kunnen gaan, met als doel om jonge mensen te interesseren in duurzaamheidsthema’s (waaronder voeding en gezondheid).

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager is dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland, naar aanleiding van een onderzoek onder Nederlandse consumenten dat jaarlijks wordt gehouden door de Sustainable Brand Index, een onafhankelijk merkenonderzoek over duurzaamheid in Europa. Voor het eerst werd het merk aangewezen als Nederlandse winnaar in de categorie...