Foodvalley Champions 2020 bekend

De Nieuwe Melkboer, In Ovo en Grünten zijn uitgeroepen tot Foodvalley Champions 2020. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Foodvalley Summits in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voeding en Gezondheid. De jury beoordeelde op het innovatie karakter van de bedrijven en de impact van de innovaties. De winnaars krijgen onder andere een eenjarig Foodvalley-lidmaatschap.

 Eiwittransitie: De Nieuwe Melkboer

“Bart en Tom Grobben, ‘plantaardige melkmakers’ zoals ze zichzelf noemen, steken hun hoofd uit boven het maaiveld. Ze maken boeren op baanbrekende wijze future-proof,” aldus de jury over De Nieuwe Melkboer. Foodvalley Champion in de categorie Eiwittransitie. Met hun plantaardige variaties op zuivel van lokaal geteelde eiwitten als soja, gemaakt samen met lokale verwerkingspartners, geven de ondernemers vorm aan twee transities tegelijk: de verschuiving naar een meer plantaardig voedselpatroon en het verkorten van de keten. “We zijn heel blij dat we deze prijs hebben gewonnen. Het gaat ons helpen om nog meer samen te werken met partijen die - net als wij - plantaardige zuivel met eiwitten uit lokaal geteelde gewassen groot willen maken,” aldus Bart Grobben. Begin november lanceert het bedrijf zijn eerste plantaardige zuivelproduct op de markt.

Circulaire AgriFood: In Ovo

In Ovo anticipeert met zijn technische innovatie op het aankomende verbod op het ruimen van eendagshaantjes in onder meer Duitsland per 2022. Met deze methode wordt de huidige keten doorbroken, een nieuw verwerkingssysteem ingezet en een grote maatschappelijke impact gerealiseerd,” zo luidt het oordeel van de jury over deze winnaar in de categorie Circulaire AgriFood. In Ovo  ontwikkelde een apparaat waarmee het geslacht van kippen in het ei snel en betrouwbaar te bepalen is. Alles in het bedrijf is gericht op het diervriendelijk maken en verduurzamen van productiesystemen. Wil Stutterheim, oprichter en directeur van In Ovo: “Deze onderscheiding komt voor ons op het juiste moment. We gaan dit jaar de markt op met onze technologie, en het netwerk waar we via Foodvalley aan deelnemen gaat ons hierbij zeker helpen.” 

Voeding & Gezondheid: Grünten
“Consumenten eten te weinig groenten. Met een extra eetmoment tijdens het ontbijt gaat de consumptie ervan flink omhoog, maar niemand zit te wachten op een stronk broccoli in de ochtend. Als groente naar taart smaakt, wordt het een ander verhaal. Grünten heeft met zijn ontbijtproduct een nieuw eetmoment weten te creëren,” aldus de jury over de winnaar in de categorie Voeding & Gezondheid. Het ontbijtproduct Veggie Oats, in smaken geïnspireerd op taart, levert 25% van de dagelijkse aanbevolen groente-inname. “De Foodvalley Champions-award gaat ons helpen om door te breken in de markt,” zegt Berend Eberson, oprichter van Grünten. “Via Foodvalley kunnen we nu samenwerken met partijen die ons helpen de houdbaarheid van ons product - die is nu tien dagen, maar we willen toe naar meer dan drie weken - te verlengen en zo de weg vrij te maken naar een plek in het schap.”

Bron: Foodvalley Nederland

Lees ook
Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland verbinden zich aan The Protein Cluster

Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland verbinden zich aan The Protein Cluster

De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland sluiten zich aan bij The Protein Cluster. Dit is een bedrijvennetwerk dat de provincies Gelderland en Overijssel in 2017 samen met Oost NL en Foodvalley NL startten. De samenwerking gaat op 13 oktober, tijdens de Foodvalley Summits, officieel van start.

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling...

Eiwitten van de toekomst

Eiwitten van de toekomst

De markt voor vlees- en zuivelvervangers groeit nog steeds. Maar de gangbare basisingrediënten, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Gelukkig kijken verschillende bedrijven inmiddels naar alternatieve eiwitbronnen. De markt voor vleesvervangers is de afgelopen jaren flink gegroeid, en het aantal...